Fotografia unui român, folosită pe pachetele de ţigări, fără acordul familiei. Familia vrea despăgubiri de milioane de euro/ Răspunsul Comisiei Europene

Trei români care locuiesc în Anglia spun că au descoperit imaginea tatălui lor, care a decedat între timp, pe pachetele de ţigări care se vând în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Avocatul din acest caz susţine că despăgubirile morale ar putea fi de milioane de euro dacă se dovedeşte că imaginile sunt într-adevăr ale bărbatului şi au fost folosite fără acordul familiei.

8345 afișări
Imaginea articolului Fotografia unui român, folosită pe pachetele de ţigări, fără acordul familiei. Familia vrea despăgubiri de milioane de euro/ Răspunsul  Comisiei Europene

Fotografia unui român, folosită pe pachetele de ţigări, fără acordul familiei. Familia vrea despăgubiri de milioane de euro (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

Pe milioane de pachete de ţigări apare o imagine despre care se spune că este a unui român care a murit acum doi ani. Familia afirmă că bărbatul a fost internat într-un spital din Cluj şi de acolo ar putea proveni imaginea.

Familia bănuieşte că fotografia ar putea proveni din perioada în care bărbatul, care a decedat între timp, a fost internat la Spitalul Inimii din Cluj Napoca.

"Acum două trei săptămâni au constatat apariţia pozei. A fost o întâmplare pentru că în momentul în care au aflat, practic nu au aflat ei direct, au venit nişte prieteni în vizită «Bună ce faci? Uite ce am cumpărat din Anglia», ei fiind în Anglia, de la un magazin. «Asta e a lui taică-tu?» Exact aşa s-a întâmplat. Poza circulă pe pachetele de ţigări şi din România şi din Uniune. Acea poză de pe pachetele de ţigări e una şi aceeaşi cu pozele pe care le avem noi în timpul vieţii, adică trăsăturile sunt în proporţie de 100% acelea. Noi urmează să facem demersul spre Spitalul Inimii din Cluj Napoca unde a fost internat, coincidenţa este mult prea mare pentru că în momentul în care a apărut directiva, el a fost internat şi a avut anestezie totală şi a fost intubat şi tot ce presupune asta. Familia îl recunoaşte, prietenii îl recunosc, prietenii care l-au văzut de puţine ori îl recunosc de pe pachetul respectiv şi noi vrem acum de fapt, ce ne interesează, să vină cineva cu o probă, că e de la minister că e de la Consiliul Uniunii, să ne prezinte originalul fotografiilor făcute", a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Adrian Cuculis, care se ocupă de acest caz.

Apărătorul a mai spus că familia are de gând să dea în judecată instituţiile abilitate şi să ceară daune morale de un milion de euro.

"Uniunea Europeană şi-a dat cu stângul în dreptul şi nu a comunicat că ăia de fapt erau actori şi că de fapt, ăia erau oameni reali. Să ne spună din faza incipientă cum stau lucrurile, să ne prezinte dovezile cu privire la persoana respectivă. O să mergem să dăm în judecată instituţiile abilitate, chermăm în garanţie pe cine considerăm în aşa fel încât să obţinem informaţiile respective. Deocamdată suntem în stadiul ante-procesual, facem adrese, primim răspunsuri. Familia nu a avut nicio pretenţie financiară în principal. După ce am stat de vorbă, au spus ok, am cuantificat daunele morale la un milion de euro", a mai declarat Adrian Cuculis.

Avocatul a mai explicat că poza face parte dintr-un proiect de 600.000 de euro prin care Uniunea Europeană a încercat să combată fumatul prin diminuarea cumpărării pachetelor de ţigări, proiectul fiind extins către toate ţările, iar România a avut obligaţia să introducă în legislaţia internă această directivă europeană.

"Dacă se va dovedi că lucrurile stau aşa, inclusiv Uniunea Europeană o să aibă o problemă pentru că va trebui să regândească directiva respectivă", a conchis Adrian Cuculis.

Doar că reprezentanţii fimei producătoare de ţigări dau vina pe Ministerul Sănătăţii: „Există trei seturi de imagini obligatorii pe care producătorii trebuie să le afişeze pe pachetele de ţigarete. ne-au fost puse la dispoziţie în format electronic de către Ministerul Sănătăţii. Fiecare set se schimbă după un an. Deci setul actual este valabil până la 31 decembrie 2017”.

Pozele respective au fost făcute, de fapt au fost selectate, de către Comisia Europeană, şi pentru absolut toate există consimţământul persoanei în cauză, dacă este un adult în viaţă este al lui, dacă nu, este al familiei”, spune Magda Ciobanu, coordonatorul programului "Stop Fumat" din Ministerul Sănătăţii.

De cealaltă parte, Comisia Europeană spune că până acum, alţi 60 de europeni au reclamat acelaşi lucru chiar pentru această fotografie.

„Au fost peste 60 de reclamaţii din mai multe state membre care fac referire la aceeaşi imagine. Putem spune cu siguranţă că persoana din imagine nu este cea despre care vorbeşte familia din Cluj şi orice asemănare este pură coincidenţă”, arată Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei Europene, până acum au existat mai mult de 60 de reclamaţii, din diverse state membre, în legătură cu această imagine.

"Putem afirma cu siguranţă că persoana din acea imagine nu este cel pe care familia din Hunedoara pare să-l recunoască şi orice asemănare între cei doi este doar o coincidenţă. Din motive ce ţin de protecţia datelor personale, avem obligaţia legală de a nu dezvălui numele sau detaliile personale ale persoanei din acea poză. Totuşi, vă putem asigura că toţi cei care au fost fotografiaţi în imaginile folosite pe pachetele de ţigări sunt conştienţi de acest fapt şi ne-au oferit consimţământul în scris. În cazul în care familia din Hunedoara va dori să ceară lămuriri suplimentare, pe căile legale obişnuite, suntem convinşi că le putem furniza toate informaţiile necesare, pentru a rezolva această problemă. De asemenea, suntem gata să ne prezentăm cazul în justiţie şi să ne apărăm deciziile, dacă va fi necesar", au transmis reprezentanţii Comisiei Europene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici