Fotografii ale actriţei Marilyn Monroe, vândute la licitaţie cu 750.000 de dolari, în Polonia

Câteva sute de fotografii ale actriţei americane Marilyn Monroe au fost vândute cu 750.000 de dolari, la o licitaţie care a avut loc joi seară, în Polonia.

364 afișări
Imaginea articolului Fotografii ale actriţei Marilyn Monroe, vândute la licitaţie cu 750.000 de dolari, în Polonia

Fotografii ale actriţei Marilyn Monroe, vândute la licitaţie cu 750.000 de dolari, în Polonia (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Colecţionari şi admiratori s-au înghesuit joi seară la sediul casei de licitaţii Desa Unicum din Varşovia, unde 238 de fotografii ale celebrei Marilyn Monroe, realizate de fotograful Milton H. Greene, au fost scoase la vânzare. Una singură a rămas nevândută, iar la acest eveniment au licitat circa 500 de colecţionari, informează Huffington Post.

Organizatorii licitaţiei au obţinut suma totală de 2,4 milioane de zloţi (750.000 de dolari) şi spun că evenimentul de joi seară a fost cel mai profitabil de acest tip (vânzare de fotografii) din istoria Poloniei.

Cele mai multe dintre fotografiile cu Monroe au fost realizate între anii 1953 şi 1957, într-o perioadă în care Milton H. Greene era consilierul şi partenerul de afaceri al actriţei americane. Fotografiile includ atât instantanee alb-negru de studio şi în peisaje naturale, adeoseori în ipostaze provocatoare, cât şi fotografii color.

O fotografie alb-negru cu Monroe purtând ciorapi negri s-a vândut cu 50.000 de zloţi (16.000 de dolari), iar o alta în care actriţa pozează în balerină a fost achiziţionată cu aproape 20.000 de dolari. O fotografie cu actriţa pozând în pat s-a vândut cu 8.500 de dolari.

Colecţia lui Greene, estimată la 680.000 de dolari, a inclus şi fotografii cu alte staruri de la Hollywood, precum Audrey Hepburn, Grace Kelly, Marlene Dietrich, Liza Minnelli, Cary Grant, Frank Sinatra, Paul Newman Alfred Hitchcock şi Marlon Brando.

Fotografiile provin dintr-o colecţie de circa 4.000 de instantanee realizate de Milton H. Greene, pe care Polonia le-a obţinut de la omul de afaceri din Chicago Dino Matingas, la începutul anilor 1990, în urma unui scandal uriaş, declanşat de un proiect de răscumpărare a datoriei de stat a Poloniei. Încasările obţinute de pe urma acestei licitaţii vor fi donate guvernului polonez.

Unele dintre aceste fotografii nu au fost prezentate niciodată în public, afirmă Marta Maciazek, oficialul polonez însărcinat cu rezolvarea şi încheierea acestui caz de corupţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici