George Orwell, considerat comunist de poliţia britanică în anii '40

Serviciile britanice de informaţii interne au respins un raport al Scotland Yard, care considera că scriitorul George Orwell este comunist, şi i-au permis acestuia să lucreze, începând din 1943, la cartierul general al forţelor aliate, în calitate de corespondent al Sunday Observer, relatează AFP.

3 afișări
Imaginea articolului George Orwell, considerat comunist de poliţia britanică în anii '40

George Orwell, considerat comunist de poliţia britanică în anii '40

Conform unor documente din Arhivele naţionale britanice publicate marţi, MI5 nu a avut nici o obiecţie în legătură cu acreditarea lui Orwell.

George Orwell, al cărui nume real era Eric Blair, era un "comunist neortodox", care nu era de acord cu ansamblul tezelor Partidului Comunist, precizează un raport al MI5 din ianuarie 1942.

Serviciile speciale ale Scotland Yard îl acuzau însă pe scriitorul născut în India în 1903 de "idei comuniste avansate".

"Mai mulţi dintre prietenii săi indieni spun că l-au văzut deseori la reuniuni comuniste (...) Se îmbracă într-un stil boem, atât la serviciu, cât şi în timpul liber", afirma Scotland Yard.

Intrigat de aceste concluzii, un agent al MI5 a contactat Scotland Yard, pentru a afla că, în realitate, expresia "idei comuniste avansate" fusese adoptată de un ofiţer de poliţie care nu a ştiut cum să califice altfel comportamentul nonconformist al lui Orwell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici