"Harry Potter", pe primul loc în topul celor mai recitite cărţi

Seria "Harry Potter", de J. K. Rowling, s-a situat pe primul loc în topul celor mai recitite cărţi, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în Marea Britanie de un celebru lanţ de cafenele, informează Reuters.

2 afișări
Imaginea articolului "Harry Potter", pe primul loc în topul celor mai recitite cărţi

"Harry Potter", pe primul loc în topul celor mai recitite cărţi

Printre cele mai recitite cărţi se numără atât volume din literatura clasică, precum "Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, şi "Jane Eyre", de Charlotte Bronte, dar şi cărţi fantastice sau de acţiune, precum trilogia "Stăpânul inelelor", de J. R. R. Tolkien, şi "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown.

Oamenii spun că recitesc anumite cărţi pentru că prezintă poveşti fantastice, care nu obosesc. Respondenţii au indicat că la fiecare nouă lectură descoperă elemente inedite, dar şi lucruri familiare şi că se simt bine pentru că se pot baza pe personaje.

La sondajul realizat de lanţul de cafenele Costa au participat 2.000 de cititori.

Sondajul a arătat că 77% dintre cititori recitesc anumite cărţi, în timp ce 17% au declarat că au recitit cărţile preferate de mai mult de cinci ori.

Potrivit rezultatelor sondajului, 43% dintre cititori ştiu după primul capitol dacă vor termina cartea sau nu. Aproape 33% ştiu acest lucru după primele 50 de pagini, în timp ce 4% dintre respondenţi spun că se simt atraşi sau nu de o carte după prima pagină.

În topul celor mai recitite zece cărţi au fost incluse, în ordine, trilogia "Stăpânul inelelor", de J. R. R. Tolkien, pe locul al doilea, "Mândrie şi prejudecată", de Jane Austen, "Hobbitul", de J. R. R. Tolkien, "Jane Eyre", de Charlotte Bronte, "1984", de George Orwell, "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown, "Şifonierul, leul şi vrăjitoarea", de C. S. Lewis, "La răscrusce de vânturi", de Emily Bronte, şi "Catch-22", de Joseph Heller.

Lanţul de cafenele sponsorizează, începând de anul acesta, premiile Costa Book, cunoscute anterior drept Whitbread, unele dintre cele mai prestigioase distincţii literare britanice, acordate celor mai populare cărţi lansate în ultimele 12 luni de scriitori din Marea Britanie şi Irlanda.

Nominalizările la premiile Costa Book vor fi anunţate la sfârşitul lunii noiembrie. Anul trecut, premiul pentru cea mai populară carte a revenit lui Stef Penney, pentru "The Tenderness of Wolves".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici