"Închisoarea de balene" din Rusia ar putea fi desfiinţată după ce Jean-Michel Cousteau a explorat locul

Aproape 100 de mamifere marine ţinute într-o infamă "închisoare pentru balene" din Rusia ar putea fi eliberate în această vară, scrie de The Telegraph, după ce a documentat vizita exploratorului francez Jean-Michel Cousteau în această zonă.

3865 afișări
Imaginea articolului "Închisoarea de balene" din Rusia ar putea fi desfiinţată după ce Jean-Michel Cousteau a explorat locul

"Închisoarea de balene" din Rusia ar putea fi desfiinţată după ce Jean-Michel Cousteau a tras un semnal de alarmă CREDIT: HEPTA

Fiul renumitului oceanolog francez Jacques Cousteau a mers sâmbătă să vadă sanctuarul de pe coasta Pacificului din Rusia, la invitaţia autorităţilor care se luptă să facă faţă situaţiei critice după valuri de comentarii negative.

În noiembrie 2018 s-a descoperit că 11 balene Orca şi 90 balene Beluga au fost ţinute în perimetre mici, într-un golf lângă Nakhodka, în aşteptarea vânzării lor către acvariile chinezeşti.

Despre patru dintre balene se crede că au murit în prizoneratul lor nenatural. Jean-Michel Cousteau, în vârstă de 81 de ani, va contribui la instalarea de camere video în perimetrele pentru animalele marine, ceea ce va "creşte şansele de a le elibera cu succes în habitatul lor natural în viitor", au spus oamenii de ştiinţă locali.

Serviciul de gardă de frontieră a acuzat proprietarii de balene în privinţa încălcării condiţiilor licenţei de stat privind capturarea lor. Litigiile juridice sunt în plină desfăşurare.

Se spune că mamiferele sunt ţinute în condiţii dramatice, înghesuite şi ar trebui eliberate cât mai curând. Dar întrucât este de anticipat că multe dintre balene să fie în stare proastă de sănătate, acestea nu pot fi eliberate rapid după o astfel de captivitate lungă. Au fost aduse din nord şi nu cunosc zona din jurul Nakhodka. Unele au crescut în închisoare.

În cadrul unei conferinţe de presă cu exploratorul Cousteau, ministrul resurselor naturale, Dmitry Kobylkin, a declarat joi că încălzirea vremii va face în curând posibilă examinarea eliberării unor balene.

 

 

 

"Ne bazam pe colegii nostri straini, a caror experienta indelungata va ajuta luarea unei decizii optime cu privire la soarta mamiferelor marine", a spus el.

"Majoritatea, dacă nu toate, dacă le putem elibera, vor fi eliberate acolo unde au fost capturate, în speranţa că se vor putea reconecta cu familiile lor”, a spus dl Cousteau. "Asta-i scopul nostru, pentru noi toţi, să le eliberăm. Dar ar putea dura ani, nu ştim încă."

Guvernatorul regiunii în care se află golful a declarat vineri că balenele ar putea fi plasate şi în delfinarii din Rusia, scrie publicaţia britanică

În februarie, Putin a ordonat guvernului să investigheze închiderea balenelor în golf şi să revizuiască regulamentele privind capturarea mamiferelor marine.

O comisie de oameni de ştiinţă a fost creată pentru a evalua sănătatea animalelor. Ei vor determina care balene pot fi eliberate şi care vor fi trimise la acvariu.

Activiştii sunt neîncrezători că aceste eforturi vor duce la închiderea "închisorii pentru balene".

"Este greu de spus cât de greu încearcă (autorităţile)să elibereze balenele ", a declarat Dmitry Lisitsyn de la Sakhalin Environmental Watch. "Dar sosirea lui Cousteau este cu siguranţă un mare plus".

Companiile ruseşti pot obţine cote pentru a prinde balene în scopuri ştiinţifice sau educative, în ciuda unui moratoriu la nivel mondial din 1982 privind vânătoarea de balene, ceea ce duce la apariţia unui „dubios” comerţ cu balene pentru acvarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici