Laboratorul japonez Kibo, instalat pe ISS

Doi astronauţi din echipajul de pe naveta americană Endeavour au instalat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) primul element din laboratorul japonez Kibo, în timpul unei ieşiri spaţiale care s-a încheiat vineri, la ora 8.19 GMT.

12 afișări
Imaginea articolului Laboratorul japonez Kibo, instalat pe ISS

Laboratorul japonez Kibo, instalat pe ISS (Imagine: Mediafax Foto)

Specialistul misiunii Rick Linnehan şi inginerul Garret Reisman au revenit pe ISS vineri, la ora 8.19 GMT, potrivit NASA, după ce au terminat operaţiunile de instalare a primei părţi a laboratorului nipon.

Cu instalarea acestui laborator al Agenţiei de explorare aerospaţială, Japonia devine membru cu drepturi depline al ISS alături de Statele Unite, Rusia şi Europa. Continentul european a devenit membru al Staţiei Spaţiale în februarie, când naveta spaţială Atlantis a livrat pe avanpostul spaţial laboratorul Columbus.

Kibo ("speranţă" în japoneză, n.r.) este cu mult mai mare decât cele trei laboratoare deja existente pe Staţie (american, rus, european) şi vor fi necesare trei zboruri pentru ca acesta să fie asamblat. Japonia a investit 2,8 miliarde de dolari pentru acest laborator, în care se vor desfăşura experimente în microgravitate pentru pregătirea viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe Lună şi Marte.

Primul element al modulului logistic pentru experimente (ELM-PS) are o greutate de 4,2 tone, o lungime de 3,9 metri şi un diametru de 4,4 metri. Acest element va servi ca depozit pentru materiale şi echipamente.

ISS este un proiect de 100 de miliarde de dolari la care participă 17 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici