Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb

Partea vestică a Americii a fost descoperită de Marco Polo cu 200 de ani înaintea lui Cristofor Columb, potrivit unei hărţi aflate la Biblioteca Congresului de la Washington, examinată de FBI în 1943 şi a cărei istorie a fost prezentată în ediţia de miercuri a săptămânalului VSD, transmite AFP.

14 afișări
Imaginea articolului Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb

Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb

În document, prezentat bibliotecii în 1933 de Marcian Rossi, un bărbat american de origine italiană, "se găsesc imaginea unui vapor şi o hartă care arată o parte din India, China, Japonia, Indiile orientale şi America de nord", indică raportul bibliotecarului din acea epocă.

Botezat "Map-with-ship" ("Hartă cu vapor"), documentul este marcat cu "un blazon, desenat sub vapor, o încrucişare de litere care dau numele «Marco Polo». Strâmtoarea care desparte Siberia de Alaska este principalul subiect al hărţii", notează autorul articolului din VSD, scriitorul şi regizorul Thierry Secretan.

Acesta povesteşte că un examen realizat de FBI, în 1943, cu ajutorul razelor ultraviolete, a permis "stabilirea prezenţei a trei tipuri de cerneală pe această hartă, care a fost reactualizată de-a lungul timpului". Raportul aminteşte de mai multe ipoteze care au circulat în epocă. Printre acestea se numără posibilitatea ca "Marco Polo, care a revenit la Veneţia în 1295, să fi raportat în Europa primele informaţii despre existenţa Americii de Nord, altele decât cele furnizate de exploratorii nordici".

"Dacă această hartă aparţine cu adevărat lui Marco Polo, atunci acesta a ajuns în America cu două secole mai devreme decât Columb şi a desenat strâmtoarea care separă Asia de America cu patru secole înainte ca aceasta să apară pe hărţile europene", a spus Thierry Secretan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici