Mel Brooks a primit cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute

Actorul de comedie, producătorul şi umoristul Mel Brooks, în vârstă de 88 de ani, a primit cea mai înaltă distincţie decernată de British Film Institute - BFI Fellowship -, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc vineri seară la Londra.

76 afișări
Imaginea articolului Mel Brooks a primit cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute

Mel Brooks a primit cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Mel Brooks a primit această distincţie din mâinile lui Greg Dyke, preşedintele BFI, după ce actorul John Hurt a susţinut un scurt discurs introductiv. Potrivit revistei Variety, la eveniment au participat numeroşi cineaşti şi actori celebri, precum Terry Gilliam, Mike Leigh şi Simon Pegg, dar şi renumitul scriitor Salman Rushdie, informează contactmusic.com.

În discursul său, Mel Brooks s-a declarat onorat să primească acest trofeu, care este acordat profesioniştilor cu realizări deosebite în cinematografie şi televiziune.

"Sunt profund onorat să primesc BFI Fellowship şi să mă aflu într-o companie atât de selectă. Atunci când am fost anunţat că am fost ales pentru acest premiu, am fost surprins, dar şi încântat. Nu foarte mulţi americani ajung să primească acest trofeu prestigios... şi cred că din motive întemeiate", a adăugat starul american.

Printre cineaştii recompensaţi în anii anteriori cu BFI Fellowship se numără nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Tim Burton, Martin Scorsese, Orson Welles, Judi Dench, Ralph Fiennes, David Cronenberg.

Mel Brooks este cunoscut pentru comedia "Producătorii/ The Producers" (1968) şi numeroase parodii reuşite, precum "Tânărul Frankenstein/ Young Frankenstein" (1974), în care a jucat alături de colaboratorul său preferat, Gene Wilder.

Mel Brooks, al cărui nume real este Melvin Kaminsky, s-a născut în cartierul newyorkez Brooklyn în 1926, într-o familie evreiască. A debutat în acelaşi timp cu Woody Allen, în "Your show of show", în anii '60, înainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi producători din anii '70, cu filme precum "Producătorii", "Douăsprezece scaune", "Şei în flăcări" şi "Comedie mută '77".

În 1969, Mel Brooks a câştigat premiul Oscar pentru scenariul filmului "Producătorii/ The Producers", o comedie despre doi escroci care plănuiesc să facă bani producând un spectacol pe Broadway despre care erau convinşi că va fi un fiasco - un musical despre Adolf Hitler. Cei doi intenţionau să anuleze spectacolul după primele reprezentaţii şi să rămână astfel cu banii obţinuţi înainte de premiera show-ului.

Printre celelalte pelicule regizate de Mel Brooks se numără filme precum "Bilele spaţiale/ Spaceballs", "Robin Hood: Bărbaţi în izmene" şi "Dracula: Un mort iubăreţ".

În 2013, Mel Brooks a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră ce i-a fost decernat de American Film Institute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici