Naomi Campbell va depune mărturie în procesul intentat fostului preşedinte liberian Charles Taylor

Naomi Campbell va depune mărturie în procesul intentat lui Charles Taylor, judecat la Haga pentru crime de război şi împotriva umanităţii, pentru a oferi explicaţii în faţa justiţiei internaţionale despre un diamant pe care fostul preşedinte liberian i l-ar fi oferit.

50 afișări
Imaginea articolului Naomi Campbell va depune mărturie în procesul intentat fostului preşedinte liberian Charles Taylor

Naomi Campbell va depune mărturie în procesul intentat fostului preşedinte liberian Charles Taylor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a fost făcut vineri de agentul de presă al manechinului.

"Naomi Campbell a confirmat că se va prezenta la Haga, la procesul lui Charles Taylor, la cererea tribunalului. Ea este un martor căruia i s-a cerut să clarifice anumite evenimente, care au avut loc în 1997", a declarat un purtător de cuvânt al manechinului britanic, într-un comunicat emis de societatea de PR Outside Organisation din Londra.

"Naomi Campbell a declarat foarte clar că doreşte să contribuie la buna funcţionare a justiţiei", a explicat aceeaşi sursă, precizând, totodată, "pentru a îndepărta orice dubiu", că top modelul "nu a fost acuzată de nimic şi că nu va fi judecată".

Tribunalul special pentru Sierra Leone (TSSL) a anunţat, pe 1 iulie, că renumitul model britanic a fost somată să compară în faţa justiţiei pe 29 iulie, în procesul intentat lui Charles Taylor, pentru a oferi câteva explicaţii în legătură cu declaraţiile fostului ei agent Carol White şi ale actriţei Mia Farrow.

Carol White şi Mia Farrow au declarat că manechinul britanic a primit cadou un diamant, în septembrie 1997, din partea lui Charles Taylor, după un banchet organizat de fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela.

Un eventual refuz al top modelului de a se prezenta în faţa TSSL ar fi fost pasibil de o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

Atât Mia Farrow, cât şi Carole White doresc să depună mărturie în faţa TSSL, au declarat avocaţii acuzării. Nu a fost însă şi cazul lui Naomi Campbell, pentru care o convocare oficială a fost necesară: modelul britanic a declarat public că nu doreşte să fie implicată în acest proces.

Charles Taylor, în vârstă de 62 de ani, este acuzat că i-a coordonat din umbră pe rebelii Frontului Revoluţionar Unit (RUF) din Sierra Leone, ţară vecină cu Liberia, furnizându-le arme şi muniţie în schimbul diamantelor.

Charles Taylor a negat categoric, pe 14 ianuarie, în timpul procesului său, intentat în ianuarie 2008, că i-ar fi oferit un diamant celebrului manechin britanic şi afirmă că nu s-a aflat niciodată în posesia unor diamante brute.

Charles Taylor a pledat nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare, printre care se numără crime, violuri şi înrolarea copiilor soldaţi în timpul războiului civil din Sierra Leone, care a avut ca rezultat 120.000 de morţi şi mii de mutilaţi, în perioada 1991 - 2001.

Procesul său a fost mutat de la Freetown la Haga, pentru a evita orice risc de destabilizare a echilibrului fragil din regiune.

Naomi Campbell este unul dintre cele mai cunoscute şi mai bine plătite top modele din lume şi a lucrat pentru mari creatori de modă precum Ralph Lauren, Versace şi Dolce & Gabbana. A fost primul manechin de culoare care a apărut pe coperta Time Magazine şi în ediţiile franceze şi britanice ale revistei Vogue.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici