O carte pe zi: "O călătorie la capătul lumii", de Doina Rad şi Ilie Rad

O carte surprinzătoare, care îmbină notele de călătorie cu interviurile şi relatările istorice, în mod cert cea mai complexă carte care s-a scris în România despre Chile.

231 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "O călătorie la capătul lumii", de Doina Rad şi Ilie Rad

O carte pe zi: "O călătorie la capătul lumii", de Doina Rad şi Ilie Rad

Doina Rad este profesor clujean, scriitoare şi autoare a mai multor volume; Ilie Rad, profesor de jurnalism la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, este autor şi el al mai multor volume şi preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Presei. Împreună, cei doi au călătorit la "capătul lumii", în Chile, în cadrul unui program de colaborare Erasmus cu Universitatea din Temuco (Republica Chile) şi după şase luni de documentare au publicat această carte suprinzătoare.

Editorii prezintă volumul: "Capitolele cărţii cuprind: 1. Un număr de 11 reportaje despre obiective din Chile şi Insula Paştelui; 2. Viaţa şi opera lui Pablo Neruda, laureatul Nobel pentru literatură, în 1971, surpriza fiind descoperirea antologiei lui Neruda, puţin cunoscută la noi, 44 poetas rumanos, interviul inedit cu scriitorul Dumitru Popescu. 3. Opera a doi scriitori chilieni, Isabel Allende şi Omar Lara, în special interviul în exclusivitate cu prozatoarea Isabel Allende. 4. Destinul Preşedintelui chilian Salvador Allende, care s-a sinucis în timpul loviturii militare din 1973. Se publică aici ultimul interviu al lui Salvador Allende, ultima lui cuvântare adresată poporului, la radio, o mărturie extraordinară a fiicei celei mici a preşedintelui, Isabel Allende Bussi, despre ultimele minute de viaţă ale tatălui său, informaţii completate de interviurile inedite cu Petru Popescu, Anca Voican şi Ilie Ciurescu.

Cartea conţine circa o sută de fotografii alb-negru şi color (dar şi portrete grafice, hărţi etc.), majoritatea inedite, unele fiind rare, precum fotografia lui Salvador Allende cu Anca Voican (publicată după 46 de ani!). Într-o perioadă în care superficialitatea şi amatorismul au invadat şi literatura de călătorie, volumul de faţă se remarcă prin acribia şi rigoarea redactării, prin precizările bibliografice, indicarea surselor fotografiilor etc."

Cartea poate interesa un număr mare de cititori: cei atraşi de cultura sud-americană, de geografie şi recorduri, de Pacificul de Sud şi faimoasele mistere eelucidate ale trecutului, de poetul Pablo Neruda, dar mai ales de soarta preşedintelui Salvador Allende şi lovitura de stat din 1973, cărora le este consacrat un capitol consistent, cu reluarea unor articole scrise chiar în acea vreme, "la cald".

Doina Rad, Ilie Rad - "O călătorie la capătul lumii". Editura Tribuna. 269 pag.

Taguri:
doina rad,
ilie rad,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici