O scrisoare a lui Abraham Lincoln, vândută pentru 3,4 milioane de dolari

O scrisoare redactată de preşedintele american Abraham Lincoln, ca răspuns la cererea unor copii de a pune capăt sclavagismului, a fost adjudecată contra sumei de 3,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată joi, la New York.

81 afișări
Imaginea articolului O scrisoare a lui Abraham Lincoln, vândută pentru 3,4 milioane de dolari

O scrisoare a lui Abraham Lincoln, vândută pentru 3,4 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto)

Cererea copiilor datează din 1864, cu un an înainte ca preşedintele american să fie asasinat, la începutul celui de-al doilea mandat al său, şi îi cere lui Lincoln "să elibereze toţi copiii sclavi din această ţară (SUA, n.r.)".

Răspunsul lui Lincoln a fost adjudecat pentru suma de 3,4 milioane de dolari de o persoană care a ţinut să rămână anonimă.

"Vă rog să spuneţi acestor micuţi că sunt fericit că inimile lor tinere sunt atât de pline de compasiune generoasă şi dreaptă", scrie preşedintele Lincoln, asociat cu războiul de secesiune şi abolirea sclavagismului. "Deşi nu am puterea de a face tot ceea ce mi-au cerut, am încredere că-şi vor aminti că Dumnezeu o are (acea putere, n.r.) şi că, se pare, doreşte să o facă", mai scrie Lincoln.

Printre celelalte documente istorice scoase la vânzare, joi, de casa Sotheby's, se numără un autograf al lui Lincoln, din ziua în care a pronunţat celebrul său discurs de la Gettysburg, considerat unul dintre cele mai elocvente din istoria Americii.

Autograful, semnat în noiembrie 1863, în timpul ceremoniei prin care se comemorau miile de soldaţi ai Uniunii ucişi la Gettysburg (Pennsylvania), a fost adjudecat pentru 937.000 de dolari.

O scrisoare redactată de cel de-al treilea preşedinte american, Thomas Jefferson, prin care acesta îşi manifesta îngrijorarea faţă de starea de sănătate a preşedintelui George Washington, nu şi-a găsit cumpărător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici