O sportivă din Spania a trăit 500 de zile la 70 de metri adâncime, într-o peşteră

O sportivă din Spania, Beatriz Flamini, în vârstă de 50 de ani, a petrecut 500 de zile trăind la 70 de metri adâncime într-o peşteră din afara Granadei, fără niciun contact cu lumea exterioară, relatează Reuters.

1325 afișări
Imaginea articolului O sportivă din Spania a trăit 500 de zile la 70 de metri adâncime, într-o peşteră

Beatriz Flamini este o sportivă de elită şi alpinistă. Se pare că ea ar fi doborât recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de timp petrecută într-o peşteră, potrivit echipei sale de sprijin, în cadrul unui experiment monitorizat îndeaproape de oamenii de ştiinţă care încearcă să afle mai multe despre capacităţile minţii umane şi despre ritmurile circadiene.

Ea avea 48 de ani când a intrat în peşteră şi a sărbătorit singură două zile de naştere sub pământ.

Beatriz şi-a început provocarea sâmbătă, pe 20 noiembrie 2021 - înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, de criza costului vieţii care a rezultat, de sfârşitul obligativităţii purtării măştii COVID din Spania şi de moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Sportiva a ieşit vineri în lumina primăverii în sudul Spaniei, purtând ochelari negri, purtându-şi echipamentul şi zâmbind larg. A fost întâmpinată de camere de luat vederi şi de echipa sa de susţinere care, purtând măşti, a îmbrăţişat-o.

Beatriz şi-a descris experienţa ca fiind „excelentă, imbatabilă”, adăugând că timpul a zburat.

„Când au venit să mă ia, eu dormeam. Am crezut că s-a întâmplat ceva. Am întrebat: „Deja? Sigur că nu”. Nu-mi terminasem cartea”.

Întrebată dacă s-a gândit vreodată să apese pe butonul de panică sau să părăsească peştera, ea a răspuns: „Nu am vrut să mă gândesc la asta. Niciodată. De fapt, nu am vrut să ies”.

Flamini şi-a petrecut timpul în subteran făcând exerciţii, pictând, desenând şi împletind căciuli de lână. Ea a luat două camere GoPro pentru a documenta timpul petrecut şi a consumat 60 de cărţi şi 1.000 de litri de apă, potrivit echipei sale de sprijin. Au existat momente grele - cum ar fi atunci când peştera a fost invadată de muşte - şi unele „frumoase”, a spus ea. „Dacă acesta este visul tău şi ţi-l realizezi, de ce să plângi?”.

Ea a spus că s-a concentrat pe păstrarea „coerenţei”, mâncând bine şi savurând liniştea. Aştepta cu nerăbdare bunătăţi precum avocado, ouă proaspete şi tricouri curate pe care echipa ei de sprijin le-a trimis înainte, „ca nişte zei”, eliminându-i şi deşeurile.

„Nu vorbeam cu mine însămi cu voce tare, dar aveam conversaţii interne şi mă înţelegeam foarte bine cu mine însămi”, a glumit ea.

„Trebuie să rămâi conştient de sentimentele tale - dacă ţi-e frică, este ceva firesc, dar nu lăsa niciodată panica să intre, altfel rămâi paralizat”.

Ea a insistat că echipei sale i s-a spus să nu o contacteze sub nicio formă, nici măcar în legătură cu un deces în familie. „Dacă nu este nicio comunicare, nu este nicio comunicare, indiferent de circumstanţe. Oamenii care mă cunosc ştiau şi au respectat acest lucru”.

Flamini a fost monitorizată de un grup de psihologi, cercetători, speologi - specialişti în studiul peşterilor - şi preparatori fizici care i-au urmărit fiecare mişcare şi i-au monitorizat bunăstarea fizică şi mentală.

Potrivit agenţiei spaniole de ştiri EFE, experienţa ei este studiată de oameni de ştiinţă de la universităţile din Granada şi Almeria şi de o clinică de somn din Madrid, pentru a determina impactul izolării sociale şi al dezorientării temporare extreme asupra percepţiei timpului, posibilele modificări neuropsihologice şi cognitive la care sunt supuşi oamenii sub pământ şi impactul asupra ritmului circadian şi a somnului.

Flamini a declarat că acum abia aşteaptă să facă un duş şi să împartă o farfurie de ouă prăjite şi cartofi prăjiţi cu prietenii. Ea a spus că se va lăsa pe mâna medicilor pentru a studia impactul asupra corpului şi minţii sale, înainte de a planifica noi proiecte de alpinism şi speologie.

Site-ul Guinness Book of Records acordă titlul de „cea mai lungă perioadă de supravieţuire prinsă sub pământ” celor 33 de mineri chilieni şi bolivieni care au petrecut 69 de zile la 688 m sub pământ după prăbuşirea minei de cupru-aur San José din Chile, în 2010. Un purtător de cuvânt al Guinness nu a fost în măsură să confirme dacă există un record separat pentru timpul petrecut voluntar într-o peşteră şi dacă Flamini l-a doborât.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici