Oscar-ul obţinut de Orson Welles pentru "Cetăţeanul Kane" nu şi-a găsit cumpărător

Premiul Oscar primit de Orson Welles, în 1941, pentru cel mai bun film din cariera sa, "Cetăţeanul Kane", nu şi-a găsit cumpărător, marţi, când a fost scos la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's la New York.

5 afișări
Imaginea articolului Oscar-ul obţinut de Orson Welles pentru "Cetăţeanul Kane" nu şi-a găsit cumpărător

Oscar-ul obţinut de Orson Welles pentru "Cetăţeanul Kane" nu şi-a găsit cumpărător

Statueta primită de Welles pentru scenariul scris în colaborare cu Herman Mankiewicz a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 800.000 şi 1,2 milioane de dolari.

Statueta a avut o istorie aventuroasă. S-a crezut că prestigiosul premiu s-a pierdut, dar în 1994 a apărut la o altă licitaţie organizată de Sotheby's, după ce s-a aflat în posesia unui operator imagine din Los Angeles. Acesta a lucrat cu Welles şi a primit statueta sub formă de plată.

Premiul a fost scos la licitaţie de fundaţia caritabilă Dax, care a achiziţionat statueta de la moştenitorii cineastului.

O copie personală a lui Orson Welles a scenariului de 156 de pagini pe baza căruia a fost realizat filmul "Cetăţeanul Kane" a fost vândută pentru 97.000 de dolari, cu mult peste suma la care a fost evaluată.

"Cetăţeanul Kane", primul film al lui Welles, pe care acesta l-a realizat la vârsta de 25 de ani, prezintă povestea unui proprietar de ziar avid de putere şi cu aspiraţii politice. Este unul dintre cele mai apreciate filme ale tuturor timpurilor, fapt care sporeşte valoarea statuetei decernate de Academia americană de film, potrivit specialiştilor Sotheby's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici