Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, piesă de colecţie la o licitaţie din Paris, a fost vândută pentru o sumă record

  • Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, a fost scoasă la licitaţie la Paris, reprezentând o piesă de colecţie deosebită şi un simbol al epocii imperiale franceze.
  • Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, se remarcă prin provenienţa impecabilă, rămânând în aceeaşi familie a comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea, iar licitatorii o consideră adevăratul "Sfânt Graal" pentru colecţionari, având o semnificaţie istorică deosebită.
2813 afișări
Imaginea articolului Pălăria bicorn a lui Napoleon Bonaparte, piesă de colecţie la o licitaţie din Paris, a fost vândută pentru o sumă record

Sursa foto: AP

Pălăria bicorn neagră, din blană de castor, cu două colţuri şi o cocardă tricoloră brodată, care i-a aparţinut împăratului francez Napoleon Bonaparte în secolul al XIX-lea, a fost vândută pentru 1,9 milioane de euro la o licitaţie organizată la Paris, duminică. Aceasta a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro, potrivit BBC.

Pălăria neagră, simbol al lui Napoleon în bătălii, era purtată într-o parte pentru a fi uşor recunoscut. Piesa, parte a unei colecţii napoleoniene, vine cu o provenienţă impecabilă, rămânând în familia comisului palatului lui Napoleon din secolul al XIX-lea. Împăratul purta pălăria cu cozile paralele cu umerii - cunoscută sub numele de "en bataille" - în timp ce majoritatea ofiţerilor săi purtau pălăriile perpendicular pe umeri.

Jean Pierre Osenat, licitator, a declarat: "Oamenii recunoşteau această pălărie oriunde. Când o vedeau pe câmpul de luptă, ştiau că Napoleon era acolo.

Împăratul francez a deţinut în total 120 de pălării similare, iar aceasta este una dintre cele 20 estimate să mai existe astăzi, ca parte a unor colecţii private.

Pălăria scoasă la licitaţie de casa de licitaţii Osenat din Fontainebleau are o cocardă pe care Napoleon a fixat-o în 1815, în timpul traversării Mediteranei din exilul său din Elba spre Antibes, unde a avut o scurtă revenire la putere.

Licitaţia a inclus şi alte obiecte, cum ar fi o farfurie de argint luată din trăsura împăratului după înfrângerea de la Waterloo din 1815 şi o trusă de toaletă din lemn, cu aparate de ras, o periuţă de dinţi din argint, foarfeci şi alte obiecte deţinute de Napoleon.

Jean Pierre Osenat, licitator, a subliniat că pălăria reprezintă un adevărat "Sfânt Graal" pentru colecţionari, datorită semnificaţiei sale istorice şi alegoriei pentru imaginea şi simbolul împăratului Napoleon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici