Pentru a găsi a 5-a stare a materiei, fizicienii s-au dus în spaţiu. Ce au găsit aceştia pe Staţia Spaţială

  • Fizicienii de pe ISS ua putut observa a 5-a stare a cuantelor pe Staţia Spaţială
  • Se spune că această stare ar sta în spatele expansiunii galaxiilor
  • Einstein a prezis primul această nouă stare a materiei
2371 afișări
Imaginea articolului Pentru a găsi a  5-a stare a materiei, fizicienii s-au dus în spaţiu. Ce au găsit aceştia pe Staţia Spaţială

Pentru a găsi a 5-a stare a materiei, fizicienii s-au dus în spaţiu. Ce au găsit aceştia pe Staţia Spaţială

Oamenii de ştiinţă au observat în spaţiu a 5-a stare a materiei. Acest lucru ar putea aduce schimbări majore în ştiinţă mai ales în privinţa misterelor cuantelor.

A 5-a stare a materiei a fost însă prognozată cu mai bine de un secol de către Albert Anstein şi insianul Natya Bose, Când anumite elemente ale atomului se răcesc la zero grade se formează a 5-a materie. Acest lucru este denumit condensatul eINSTEIN-bOSE.

Joi, oamenii de ştiinţă de pe Staţia Săaţială au comunicat rezultatele cercetărilor lor făcute într-un mediu în care nu mai există limitările de pe Pământ. Astfel, dacă pe Terra rezultatele de laborator oferă un timp de câteva milisecunde pentru a observa condensatul BEC, pe ISS oamenii de ştiinţă au avut aproape o secundă pentru a observa a 5-a stare a cuantului.

Fizicienii au generat "condensatul Bose-Einstein", gaze ultra-reci care formează o nouă stare a materiei (a "cincea stare" după cele solidă, lichidă, gaz şi plasmă).

"Ceea ce au reuşit să facă este incredibil!", a spus Daniel Hennequin, fizician specializat în cuantică la CNRS. "Ne va permite să înţelegem mai bine mecanica cuantică, o ştiinţă care în curând va sărbători 100 de ani şi care nu a fost niciodată pusă în discuţie de experimente dar care nu a fost niciodată cu adevărat înţeleasă deoarece este complet contraintuitivă", a precizat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici