Placido Domingo a interpretat rolul lui Cyrano, în regia lui Petrică Ionescu

Celebrul tenor spaniol Placido Domingo a debutat cu succes, săptămâna trecută, în opera "Cyrano de Bergerac", pusă în scenă de regizorul român Petrică Ionescu, pe scena teatrului Châtelet din Paris, informează liberation.fr.

85 afișări
Imaginea articolului Placido Domingo a interpretat rolul lui Cyrano, în regia lui Petrică Ionescu

Placido Domingo a interpretat rolul lui Cyrano, în regia lui Petrică Ionescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opera "Cyrano de Bergerac", de Franco Alfano, realizată după o piesă scrisă Edmond Rostand, a fost pusă în scenă pentru prima oară în limba italiană, la Roma, în 1936, însă a fost scrisă în limba franceză pentru Opera Comică din Paris, unde cunoscut, de altfel, un adevărat triumf. Acesta a dispărut însă din peisajul scenelor franceze până în 2003, când a fost inclusă în programul Festivalului Radio France de la Montpellier, cu Roberto Alagna în rolul principal.

Deşi contribuţia adusă de Franco Alfano muzicii secolului XX este considerată neglijabilă, toţi pasionaţii de operă îi cunosc numele, deoarece el este aceala care a terminat opera "Turandot" a lui Puccini, în baza notelor celebrului compozitor, decedat din cauza unui cancer, înainte de a finaliza lucrarea. Opera "Cyrano de Bergerac" a fost uitată, până când Placido Domingo a descoperit partitura în arhivele editurii milaneze Ricordi şi a avut ideea de a relua această producţie pe scena operei Metropolitan din New York, a cărei conducere pare să nu-i refuze nimic celebrului tenor.

Semnată Francesca Zambello, în 2005, această producţie a fost prezentată, ulterior, la Covent Garden din Londra, la Scala din Milano şi la Palau de les Arts Reina-Sofia din Valencia, în Spania, însă nu şi pe scena Operei din Paris, unde Placedo Domingo pare să fie, în ultimii ani, mai degrabă evitat decât invitat.

În cele din urmă, opera "Cyrano" de Alfano a revenit, după 73 de ani de absenţă, pe scena teatrului Châtelet din Paris, într-o nouă producţie caracterizată de presa franceză ca fiind "extrem de cromatică", semnată de regizorul român Petrică Ionescu, care a realizat, totodată, decorurile şi costumele. A fost o revenire bine primită şi foarte aplaudată de public, în mod evident copleşit de performanţele vocale ale tenorului Placedo Domingo, de orchestraţia dirijorului Patrick Fourniller şi de spectaculoasa regie a lui Petrică Ionescu.

Alături de celebrul tenor spaniol au evoluat Laurent Alvaro (Ragueneau), Marc Labonnette (contele de Guiche) şi Nathalie Manfrino (Roxane).

Petrică Ionescu este un regizor român stabilit în Franţa încă din anii 1970, cu evoluţii spectaculoase pe plan internaţional. El a semnat scenografia şi regia unor spectacole de anvergură, pe scenele operelor Bastille din Paris, Scala din Milano şi Metropolitan din New York, a colaborat la spectacolele de balet semnate de Nureev şi Carolin Carlson, fiind şi profesor la Conservatorul Naţional din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici