Ponta, întors de la Eurovision: Lecţia este că România nu are încă foarte mulţi prieteni

Concursul Eurovision din acest an a arătat că, la nivel geopolitic european, România nu are încă foarte mulţi prieteni, dat fiind modul în care s-a votat, fapt care trebuie să dea de gîndit, a afirmat premierul Ponta, duminică seara, întors de la Copenhaga, unde a fost organizat concursul muzical.

862 afișări
Imaginea articolului Ponta, întors de la Eurovision: Lecţia este că România nu are încă foarte mulţi prieteni

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a remarcat că România a obţinut puncte din partea Republicii Moldova şi a arătat că şi-ar fi dorit să câştige cea mai bună melodie, indiferent de cine era cântată, dar modul în care s-a votat, cu ţările nordice sau cele estice susţinându-se între ele, a indicat că situaţia este diferită.

"Lecţia este că, la nivel geopolitic, nu suntem cu foarte mulţi prieteni", a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a susţinut totodată că, pentru deplasarea la Copenhaga, nu a folosit bani de la buget.

Şeful Guvernului a plecat sâmbătă la Copenhaga, pentru a susţine echipa României la Eurovision.

Piesa "Rise Like A Phoenix", interpretată de Conchita Wurst din Austria, a câştigat concursul cântecului european Eurovision 2014, desfăşurat la Copenhaga. Cu un total de 290 de puncte, Austria s-a detaşat clar de următoarele două clasate: Olanda, care a obţinut 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte.

România, reprezentată de Paula Seling şi Ovi, s-a clasat în prima jumătate a topului final, ocupând locul al 12-lea, cu 72 de puncte.

37 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă au concurat 26 de ţări: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franţa, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveţia, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino şi Marea Britanie.

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanţii României, urmărind concursul la televiziunea publică din ţara în care se află.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici