Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat

Mihai Călinescu, 29 de ani, a lucrat legal ani de zile în Marea Britanie, dar a ajuns să doarmă prin trenuri şi în gări, după ce şi-a rupt piciorul într-un accident, iar autorităţile au refuzat să-i acorde ajutor de şomaj.

14059 afișări
Imaginea articolului Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat

Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat

Ultima dată, românul a lucrat pentru compania Amazon. Viaţa lui a fost distrusă complet în luna martie a acestui an, când a suferit accidentul la picior. După ce a aflat de la autorităţi că nu îndeplineşte condiţiile pentru a primi ajutor de şomaj, Mihai Călinescu a fost nevoit să părăsească apartamentul din Birmingham în care stătea cu chirie, scrie Birmingham Mail.

Românul a mărturisit că după accident nu a avut dreptul la un concediu medical plătit şi că a fost sfătuit să-şi dea demisia ca să primească şomaj cu care să se poată întreţine. Totuşi, autorităţile britanice nu i-au acordat sprijin financiar.

Tânărul a ajuns în Marea Britanie în 2015 şi a lucrat în mai multe locuri. De fiecare dată a lucrat cu forme legale, dar nu a stat prea mult la niciun job.

„Oricine solicită un ajutor de la stat trebuie să fi plătit asigurarea naţională pentru a fi eligibil. Domnul Călinescu nu a lucrat continuu timp de patru ani”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Muncă şi Pensii.

„Astfel încât dreptul său de a locui în Marea Britanie are la bază statutul său de persoană în căutarea unui job, el nu se încadrează pentru alte ajutoare. L-am direcţionat către organizaţii locale de sprijin. Aceste reguli au fost aplicate încă de dinaintea referendumului şi nu a existat nicio schimbare în ceea ce priveşte accesul la beneficii”, a mai adăugat oficialul.

Mihai a dezvăluit că mai multe zile a dormit în gări şi trenuri.

„Era singurul loc unde puteam dormi şi unde era cald. Săream din tren în tren. La sfârşitul zilei, coboram şi dormeam pe un peron, până când trenurile porneau din nou. Am făcut asta timp de trei zile”, spune tânărul.

În cele din urmă, un prieten l-a primit în casa lui să doarmă pe o canapea. Acesta speră să-şi găsească în cel mai scurt timp un loc de muncă, pentru că altfel va fi nevoit să se întoarcă în România.

„Am plătit taxe încă de când am ajuns în această ţară, dar, din nefericire, am fost abandonat. Nimeni n-ar trebui să ajungă să trăiască pe străzi”, a spus românul.

Foto: Captură

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici