Progrese fără precedent în crearea "soarelui artificial" chinez. VIDEO

Oamenii de ştiinţă chinezi din Hefei, capitala provinciei Anhui, au obţinut un succes fără precedent cu un dispozitiv de producere a energiei ce permite o nouă viziune legată de transformarea acesteia în resurse stabile şi controlabile, informează ediţia în limba franceză a agenţiei Sputnik.

1361 afișări
Imaginea articolului Progrese fără precedent în crearea "soarelui artificial" chinez. VIDEO

Progrese fără precedent în crearea "soarelui artificial" chinez. VIDEO (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Shutterstock)

Dispozitivul pe bază de fuziune termonucleară, intitulat «Superconductor avansat experimental Tokamak» (EAST) şi supranumit "soare artificial", a generat o descărcare de plasmă cu o durată de 102 secunde la o temperatură interioară a electronilor mai mare de 50 de milioane de grade, la sfârşitul lunii ianuarie, în Hefei.

Experimentul reprezintă cea mai lungă durată în descărcarea plasmei înregistrată într-un dispozitiv de fuziune Tokamak, dintre cele existente la nivel global, scriu specialiştii, conform NEWS.CN.

Sub supravegherea cercetătorilor chinezi de la Institutul de fizică a plasmei din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, aflat în oraşul Hefei, procesul din mecanismul de fuziune EAST a oferit noi date în sensul realizării obiectivului ştiinţific de a descărca plasmă sub manipularea unui impuls cu durata de 1.000 de secunde, la o temperatură interioară a electronilor mai mare de 100 de milioane de grade.

Acest dispozitiv a fost denumit "soare artificial", pentru că funcţia lui este de a produce energie similară celei solare. În interiorul Soarelui, la presiune şi temperaturi ridicate, reacţiile de fuziune se petrec dinspre interior către exterior. Reacţiile de fuziune produc energie în cantitate mare, permiţând Soarelui să genereze căldură şi să emită lumină. Aşadar, în interiorul Soarelui, reacţiile de fuziune sunt incontrolabile şi distructive, similare cu explozia unei bombe atomice pe Terra. Dispozitivul EAST serveşte tocmai la transformarea acestei energii într-o resursă stabilă, durabilă şi verificabilă. Prin reacţii de fuziune completă, izotopii hidrogenului extraşi dintr-un litru de apă de mare pot produce o cantitate de energie echivalentă a 300 de litri de benzină.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici