Record Guinness obţinut de Oamenii MedLife în urma primei expediţii medicale pe Vf. Omu

  • Evenimentul a avut loc la cel mai înalt punct locuit din România – cabana Omu, aflată la o altitudine de 2507 m.
  • Este prima şi cea mai mare expediţie montană din lume care a reunit un număr atât de mare de cadre medicale.
  • Toţi cei aproape 800 de participanţi au ajuns la destinaţie în siguranţă.
1111 afișări
Imaginea articolului Record Guinness obţinut de Oamenii MedLife în urma primei expediţii medicale pe Vf. Omu

Sursa foto: MedLife România

MedLife a organizat sâmbâtă, cea mai mare expediţie medicală cu destinaţia Vârful Omu (2507 m), marcând un record mondial omologat de Guinness World Records. Aproape 800 de medici, asistenţi, psihologi, farmacişti, infirmieri şi alţi membri ai personalului medical şi auxiliar din Grupul MedLife, dar şi din câteva unităţi sanitare de stat din întreaga ţară, au escaladat al 11-lea vârf ca înălţime din România, sub conducerea unor ghizi montani cu experienţă recunoscută, coordonaţi de alpinistul David Neacşu. Evenimentul a fost gândit ca un exerciţiu de sănătate colectivă, nicidecum o competiţie, toţi participanţii la expediţie fiind consideraţi învingători.

„Pe stânca de pe Vârful Omu, lângă cabana de piatră cea mai veche din România, la peste 2500 de metri altitudine, colegii noştri au scris istorie. Totul a început de la forţa unei idei: cum ar fi dacă am organiza prima expediţie medicală pe munte. S-a dovedit că niciun vis nu este prea mare pentru noi şi că un număr uluitor de cadre medicale au crezut în el, participarea tuturor fiind una voluntară. Am depăşit provocările vremii, am depăşit limitele fizice şi iată că, împreună, am depăşit un record mondial. Curajul, spiritul de echipă şi dorinţa de a reuşi au fost ingredientele care ne-au adus la înălţime. Le mulţumim tuturor autorităţilor implicate pentru că au avut grijă de siguranţa noastră, contribuind astfel la acest moment unic”, a declarat Nicolae Marcu, Director de Sănătate şi Operaţiuni în cadrul MedLife.

În funcţie de nivelul de pregătire, participanţii la cea mai mare expediţie medicală cu destinaţia Omu au parcurs trei trasee, cu grade diferite de dificultate, organizaţi fiind în grupuri de 25 de persoane. Startul traseului uşor a fost de la Cabana Babele, având distanţa de 11 km (dus-întors) şi o diferenţă de nivel de 500 m. Traseul intermediar a presupus traversarea Masivului Bucegi de la Cota 2000 până la Vf. Omu – distanţă de 22 km (dus-întors) şi diferenţă de altitudine de peste 1000 m. Traseul dificil s-a desfăşurat de la Cabana Gura Diham către Vârful Omu prin Valea Cerbului, având o lungime de 17 km (dus-întors) şi o diferenţă de nivel pozitivă de peste 1500 m.

Siguranţa tuturor participanţilor a reprezentat încă de la început o prioritate pentru organizatori. Tocmai de aceea, un grup de 40 de ghizi profesionişti, oameni cu experienţă care au coordonat nenumărate expediţii naţionale şi internaţionale, în frunte cu David Neacşu, alpinistul care a condus prima expediţie integral românească pe Everest în 2003, a însoţit participanţii la expediţia medicală pe Vf. Omu. Printre alte nume sonore care au însoţit expediţia se numără Horia Colibăşanu şi Marius Gane, poate cei mai titraţi alpinişti români care au escaladat vârfuri de peste 8000 m. De asemenea, pe toată durata expediţiei, organizatorii au fost în strânsă legătură cu Salvamont România şi Jandarmeria Montană pentru o bună desfăşurare a evenimentului.

„Am participat la zeci de expediţii montane, pe toate continentele, dar aceasta cu siguranţă va avea un loc special în inima mea. Dacă anterior am urcat la cele mai înalte altitudini alături de pasionaţi ai muntelui, de această dată cei mai mulţi dintre participanţi au cucerit pentru prima dată unul dintre cele mai înalte vârfuri din România. Numărul mare de participanţi, lipsa de experienţă pe munte a majorităţii şi condiţiile meteo schimbătoare, au fost cu siguranţă provocări dificile, dar au fost surmontabile. Sunt mândru că am condus cea mai mare expediţie medicală pe munte şi le sunt recunocător ghizilor şi salvamontiştilor care au fost alături de mine în acest demers îndrăzneţ”, a adăugat David Neacşu, alpinist şi coordonator tehnic al expediţiei MedLife pe Vârful Omu.

În ciuda vremii capricioase, ajunşi în vârf, 756 de persoane, membrii personalului medical şi auxiliar, s-au aşezat în forma unui cromozom uman, în culorile drapelului naţional. Reprezentantul Guiness World Records, Parvin Patel, care a parcurs traseul montan până la Vf. Omu, a omologat recordul pentru cea mai mare imagine a unui cromozom uman. Recordul anterior a fost înregistrat în 2019 şi a aparţinut unui grup de 415 de persoane din India.

„Sunt recunoscător că, în numele Guinness World Records, am participat la această experienţă oficial uimitoare. Deşi distanţa, altitudinea şi vremea au fost pe alocuri provocatoare, evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes, iar participanţii MedLife remarcabili. Pentru acest record este necesar să fie îndeplinite o serie de condiţii, iar voi aţi reuşit să-l doborâţi pe cel iniţial formând cea mai mare imagine umană a unui cromozom uman”, a menţionat Pravin Patel, reprezentant Guiness World Records, la înmânarea certificatului.

Reprezentanţii MedLife aduc sincere mulţumiri tuturor autorităţilor implicate: Salvamont România, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova "Colonel Alexandru Enescu", Staţia Meteorologică Vf. Omu, Parcul Naţional Bucegi, Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Buşteni, Primăria Sinaia, Telegondola Sinaia şi Telecabinele Buşteni şi Peştera.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici