REPORTAJ - Amintirile artiştilor de 1 Iunie: Concursuri de triciclete, desene cu porumbei şi cadouri - VIDEO

Micuţul Marian Râlea nu putea să câştige concursurile de triciclete, pentru fetiţa care a interpretat-o pe Mirabela, copilăria a fost o sărbătoare continuă, Ioana Nicolaie şi-a amintit de desenele de la şcoală, de Ziua Copilului, iar Margareta Pâslaru a făcut eforturi să ducă 1 Iunie peste Ocean.

771 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Amintirile artiştilor de 1 Iunie: Concursuri de triciclete, desene cu porumbei şi cadouri - VIDEO

Margareta Pâslaru (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Artişti precum Marian Râlea, Eugen Cristea, Medeea Marinescu, Margareta Pâslaru şi scriitoarea Ioana Nicolaie au povestit pentru MEDIAFAX cum serbau 1 iunie când erau copii şi cum sărbătoresc copilăria în prezent.

Medeea Marinescu a spus că, pentru un copil, 1 iunie este în fiecare zi.

"Toată copilăria mea a fost o sărbătoare, pentru că mereu am fost înconjurată cu dragoste şi preţuire", a adăugat actriţa care o interpreta pe Mirabela în filmul pentru copii "Maria-Mirabela" pe când avea şase ani. "

Ce trebuie să înţeleagă oamenii mari este că trebuie să preţuim acest dar minunat care înseamnă copilăria şi ceea ce pierdem, odată cu maturitatea: candoarea, generozitatea şi bunătatea", a adăugat aceasta.

Ea a mai mărturisit că fiul ei a învăţat-o cum să se bucure de lucrurile simple "Am un băiat minunat, care mă întoarce tot timpul la adevăratele valori (...) Zilele trecute ne-a intrat în casă o vrabie şi el s-a bucurat...Fiul meu m-a reînvăţat să mă bucur de lucrurile simple din jur", a spus ea. Actriţa a spus că, de 1 iunie, fiul ei va avea un program normal, dar în perioada următoare va fi ziua de naştere a micuţului, când va fi organizată o petrecere.

"Le doresc copiilor să reuşească să-şi păstreze copilăria din ei până la maturitate. Ar fi mai bine şi pentru noi", a adăugat aceasta.

Scriitoarea Ioana Nicolaie şi-a amintit că, fiind la şcoala "în perioada aceea", de 1 iunie făcea aceleaşi desene cu mai mulţi copii ţinându-se de mână, în jurul unui glob pământesc, cu un porumbel deasupra. În prezent, predă la o şcoală în limba engleză, aşa că vineri are un program special cu elevii - "Cultural Celebration Day" - în care vor încerca să evidenţieze trăsături specifice pentru fiecare popor.

Ioana Nicolaie a mai dezvăluit că este născută de 1 iunie, la fel ca soţul ei, scriitorul Mircea Cărtărescu, cu care are un fiu.

"Aşa că rămânem veşnic copii", a glumit ea. De multe ori nu sunt împreună acasă în această zi, dar anul acesta vor fi, dorindu-şi nimic mai mult decât să petreacă o oră liniştiţi şi, dacă e frumos afară, să iasă la plimbare, a mai spus Ioana Nicolaie.

Actorul Marian Râlea a spus că, în ultimii 10 ani, a fost de 1 iunie la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, unde prezintă cu ocazia acestei sărbători un spectacol cu Fundaţia Abracadabra.

Astfel, vineri, Râlea, alături de tinerii actori cu care face spectacole în cadrul proiectului Teatrul Naţional pentru Copii, sărbătoreşte 10 ani de când există o secţiune dedicată acestor producţii în programul festivalului sibian.

Actorul şi-a amintit că, în copilărie, de 1 iunie participa mereu la concursul de triciclete, însă nu putea să îl câştige niciodată, deoarece cădea la final. "De 1 iunie cei mai fericiţi eram dacă ne lăsau vecinii să ne urcăm în cireş. Voiam să ne jucăm de-a aviatorii, dar să şi mâncăm cireşe", şi-a mai amintit Râlea.

Întrebat ce le-ar dori copiilor de 1 iunie, actorul a răspuns: "Le-aş dori multă sănătate şi să nu uite că părinţii le sunt cei mai buni prieteni".

Cu zi înainte de 1 iunie, Margareta Pâslaru a dus cadouri copiilor de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.

"Amintirile din copilărie legate de 1 Iunie - Ziua Internaţională a copilului au rămas atât de proaspete, încât am iniţiat sărbatoarea şi peste Ocean (nu că n-ar fi existat alte Zile dedicate micuţilor)", spune Margareta Pâslaru. "Începând cu oraşele Summit (New Jersey) şi San Francisco (California) am serbat prin muzică şi «Art Exchange» - expoziţii anuale". Mai mult, artista a compus melodia "Our Day, Children's Day", special pentru cea de-a 60-a aniversare UNICEF.

"Ce le doresc micuţilor? Multă sănătate, voinţa de a depăşi greutăţile, reuşita în realizarea viselor!", adaugă Margareta Pâslaru.

Eugen Cristea a spus că toate zilele de 1 iunie din copilăria sa au fost foarte frumoase. "Pentru mine a fost o copilărie fericită, în ciuda faptului că eram în comunism", a spus el. "Atunci, zilele acestea se serbau frumos, ni se dădea atenţie (...) copiii socializau mai mult, erau preţuiţi şi la şcoală, părinţii ne pregăteau cadouri foarte drăguţe. În general, zilele de 1 iunie erau adevărate sărbători, le aşteptam cu foarte mare plăcere", a spus el.

De 1 iunie, actorul participă la mai multe evenimente organizate pentru copii, inclusiv la lansarea unui CD cu poveşti din Biblie spuse copiilor. În ceea ce priveşte urările pentru copiii de astăzi, Eugen Cristea a spus: "Le doresc să nu-şi rateze copilăria luând exemple urâte de la oamenii mari de la TV".

Directorul Teatrului "Ion Creangă", Cornel Todea, a spus că instituţia pe care o conduce găzduieşte o serie de evenimente dedicate copiilor, de 1 iunie. El nu şi-a putut aminti vreun eveniment anume de 1 iunie din copilăria sa, dar a spus că îşi aminteşte din această perioadă "ocrotirea părinţilor".

"Condiţiile nu erau aceleaşi ca în prezent. Nu aveam televizor, nu aveam video. Viaţa copiilor de acum este extrem de modificată, este un univers special", a spus directorul Teatrului "Ion Creangă". Acesta a mai spus că cei mici se adaptează foarte repede provocărilor tehnice din prezent, dându-i ca exemplu pe nepoţeii lui cei mari, care au 11 şi, respectiv, 12 ani, şi care se descurcă perfect pe un telefon mobil performant.

"Nu e niciun fel de comparaţie cu trecutul. În trecut, mama şi tata erau autoritatea supremă, autoritatea nu se negocia, acum există un dialog care produce copii mult mai dotaţi", a spus Todea.

Cântăreaţa Anca Ţurcaşiu a spus că, atunci când era copil, nu făcea nimic special de 1 iunie, însă îşi va petrece această zi alături de fiul său. "Mergem la film, mergem la shopping... ne facem de cap", a spus aceasta amuzată. Anca Ţurcaşiu a mai spus că le doreşte copiilor, de ziua lor, "să aibă parte mai mult de părinţii lor".

(Material realizat de Oana Ghita, Laura Mitran, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici