Robert Plant, marele câştigător la premiile Grammy

Veteranul Robert Plant, fostul solist al trupei Led Zeppelin, a câştigat, duminică seară, la a 51-a ediţie a galei Grammy, cinci premii, inclusiv cel pentru cel mai bun album al anului, "Raising Sand", o aclamată colaborare cu cântăreaţa Alison Krauss.

69 afișări
Imaginea articolului Robert Plant, marele câştigător la premiile Grammy

Robert Plant, marele câştigător la premiile Grammy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Muzicianul în vârstă de 60 de ani a fost unul dintre numeroşii artişti britanici care au fost recompensaţi cu premii Grammy, duminică seară.

Printre compatrioţii lui Plant s-au numărat membrii trupei de rock Coldplay, care au câştigat trei premii, inclusiv cel pentru cea mai bună piesă, şi Adele, care a câştigat premiile pentru cel mai bun debut şi cea mai bună interpretare pop, "Chasing Pavements". În plus, Duffy a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album pop.

Starul R&B Chris Brown, nominalizat la două categorii, şi iubita acestuia, Rihanna, care se numărau printre artiştii programaţi să cânte în cadrul galei, şi-au anulat prezenţa. Presa americană indică faptul că Brown a fost implicat într-un incident de violenţă domestică, duminică dimineaţă.

Plant şi Krauss, în vârstă de 37 de ani, au câştigat premii la toate categoriile la care au fost nominalizaţi. Pe lângă Grammy pentru cel mai bun album, cei doi au mai câştigat premiile pentru cea mai bună înregistrare a anului, "Please Read the Letter", cel mai bun album folk/Americana contemporan, cea mai bună colaborare country şi cea mai bună colaborare pop.

"Sunt tulburat", a spus Plant, după ce a câştigat ultimul premiu al galei, cel pentru cel mai bun album. "Pe vremuri am fi spus că am vândut toată marfa, dar acum spun că este un bun mod de a-ţi petrece duminica", a adăugat acesta.

Starul muzicii rap Lil Wayne a câştigat patru Grammy, inclusiv pentru cel mai bun album, "Tha Carter III", cel mai bine vândut material discografic american în 2008. Lil Wayne era considerat favoritul galei, fiind nominalizat la opt categorii de premii. Estelle şi Kanye West au câştigat premiul Grammy pentru cea mai bună colaborare rap/sung, pentru "American Boy".

Cântăreaţa Jennifer Hudson, aflată în centrul unei tragedii la sfârşitul anului trecut, după ce mama, fratele şi nepotul său au fost găsiţi asasinaţi, a câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album R&B.

Coldplay, care a primit şapte nominalizări, a câştigat trei Grammy. Trupa britanică a mai câştigat premiile pentru cel mai bun album rock şi cel pentru cel mai bun cântec, "Viva La Vida", un hit care s-a aflat în centrul unei controverse, după ce chitaristul Joe Satriani i-a acuzat pe cei de la Coldplay de plagiat.

Albumul lui Plant şi Krauss, "Raising Sand", o colecţie de balade folk vechi şi hituri R&B, a avut succes atât la public, cât şi la critică. Cu acest album, Plant a pus capăt speculaţiilor privind o posibilă reunire cu colegii săi din trupa Led Zeppelin, optând pentru un turneu mondial cu Krauss.

Cu 26 de premii câştigate, Alison Krauss se situează, alături de dirijorul francez Pierre Boulez, pe locul al treilea în topul artiştilor cu cele mai multe Grammy. Pe primul loc în acest top se situează dirijorul Georg Solti, cu 31 de premii, secondat de producătorul şi compozitorul Quincy Jones, cu 27.

Trupa Led Zeppelin nu a câştigat niciun premiu Grammy în perioada ei activă, 1968 - 1980, anul în care s-a destrămat, în urma decesului toboşarului John Bonham. Singurele Grammy câştigate de Plant se datorează unei colaborări din anii 1990 cu fostul său coleg de trupă, Jimmy Page, şi unui hit de pe albumul "Raising Sand", colaborarea cu Krauss, anul trecut.

Trupa Radiohead a câştigat două premii, pentru cel mai bun album alternative, "In Rainbows", şi cel mai bun album special edition.

Trupa irlandeză U2 a dat startul galei cu noul ei single, "Get On Your Boots", în timp ce Sir Paul McCartney a interpretat piesa "I Saw Her Standing There", acompaniat la tobe de Dave Grohl de la Foo Fighters.

Printre ceilalţi câştigători ai serii s-au numărat regretatul actor George Carlin, care a murit anul trecut, în urma unui infarct, la vârsta de 71 de ani, el fiind recompensat postum cu premiul pentru cel mai bun album de comedie, "It's Bad For Ya".

Starul R&B Al Green, interpretul de gospel Kirk Franklin, duetul Daft Punk, cântăreţul de muzică country Brad Paisley şi starul R&B Ne-Yo au câştigat câte două premii Grammy, la fel şi rockerul Peter Gabriel, onorat pentru colaborarea la producţia Pixar "Wall-E".

A 51-a gală a premiilor Grammy a avut loc la Staples Centers, în Los Angeles.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici