Sandra, urangutanul desemnat „persoană non-umană”, a împlinit 34 de ani

  • Sandra a sărbătorit, de Valentine's Day, a 34-a aniversare, alături de prietenul ei.
  • O instanţă din Argentina a emis în 2015 o decizie prin care o grădină zoologică era ebligată să o elibereze pe Sandra.
  • Înainte de a ajunge în SUA, Sandra locuia singură la o grădină zoologică din Buenos Aires.
5384 afișări
Imaginea articolului Sandra, urangutanul desemnat „persoană non-umană”, a împlinit 34 de ani

Sandra, urangutanul desemnat „persoană non-umană”, a împlinit 34 de ani

O instanţă din Argentina a emis o decizie prin care o grădină zoologică din Buenos Aires era ebligată să o elibereze pe Sandra, femela urangutan desemnată „persoană non-umană”. Ea trăieşte acum într-un sanctuar din Florida, iar de Valentine's Day, a sărbătorit a 34-a aniversare, alături de prietenul ei.

Decizia fără precedent luată de instanţa argentiniană în 2015 i-a oferit Sandrei unele drepturi legale de care se bucură oamenii, inclusiv cel la condiţii de viaţă mai bune.

Patti Ragan, directorul Centrului pentru Primate Mari din Florida, spune că Sandra „s-a adaptat frumos la viaţa în sanctuar" şi a devenit prietenă cu Jethro, un urangutan în vârstă de 31 de ani.

Înainte de a veni în sanctuarul american, Sandra locuia singură la o grădină zoologică din Buenos Aires. La sosirea în centrul din Florida, casă pentru 22 de urangutani, Sandra era destul de timidă.

„Sandra a părut mai interesată de Jethro, iar îngrijitorii noştri au fost de părere că este alegerea perfectă, pentru că sunt apropiaţi ca vârstă, el este calm şi drăguţ", a spus Ragan.

Decizia luată de judecătoarea Elena Liberatori în 2015, potrivit căreia Sandra, care a fost reprezentată în instanţă de o asociaţie pentru drepturile animalelor, este o persoană non-umană, i-a oferit acesteia unele drepturi legale de care se bucură oamenii, inclusiv cel la condiţii de viaţă mai bune.

„Prin acea decizie am dorit să spun societăţiii că animalele sunt fiinţe cu capacitate cognitivă, iar cel mai important drept pe care îl au este obligaţia noastră de a le respecta", a declarat Liberatori pentru Associated Press.

Însă, fără o alternativă clară, Sandra a rămas în grădina zoologică din Buenos Aires până la închiderea acesteia, în 2016, ulterior fiind mutată în SUA.

Vineri, aceasta şi-a serbat aniversarea printr-o petrecere cu cadouri şi multe obiecte roz. Jethro, care a lucrat în industria de divertisment, a participat şi el la petrecere.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
urnagutan,
sandra,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici