Schimbarea climatică ar putea deveni ilegală? O ţară europeană face paşi importanţi spre un viitor fără emisii de carbon

  • Problema schimbărilor climatice a fost abordată extrem de serios în Danemarca.
  • În luna iunie, în Danemarca a intrat în vigoare o lege climatică ambiţioasă, care sprijină o strategie pe termen lung.
  • Există controverse legate de gradul în care o astfel de lege ar trebui sau nu să facă schimbarea climatică (mai exact, lipsa eforturilor de a o opri) ilegală.
1034 afișări
Imaginea articolului Schimbarea climatică ar putea deveni ilegală? O ţară europeană face paşi importanţi spre un viitor fără emisii de carbon

Sursa FOTO: Profimedia

Danemarca a adoptat recent o lege climatică extrem de ambiţioasă, care vine în sprijinul eforturilor depuse de activiştii de mediu şi nu numai. De altfel, ţara se numără printre puţinele state care abordează la un nivel atât de serios problema schimbărilor climatice.

În ianuarie 2019 a fost lansată o petiţie pentru o astfel de lege, care să aducă Danemarca în conformitate cu Acordul de la Paris (ţările europene s-au angajat să obţină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în a doua jumătate a secolului XXI). O săptămână mai târziu, aceasta fusese semnată de peste 50.000 de oameni, aproximativ 1% din populaţia ţării.

La vremea respectivă, petiţia nu a primit sprijinul Parlamentului, dar a devenit în schimb un important reper pentru cei implicaţi în lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, a atras noi adepţi în rândul celor convinşi de importanţa problemelor de mediu.

În cadrul alegerilor, a devenit un punct important pe agenda electorală. „Partidele se întrec în promisiuni pe teme climatice pentru a câştiga alegerile”, a spus atunci Birgitte Qvist-Sørensen, secretarul general al DanChurchAid, una dintre organizaţiile nonguvernamentale din spatele petiţiei.

Într-un final, o lege climatică extrem de ambiţioasă a intrat în vigoare în luna iunie. Potrivit BBC, este considerată una dintre cele mai puternice legi de acest fel din lume, întrucât evită unele „capcane” care ar putea oferi portiţe de scăpare pe viitor. Astfel, ar putea reprezenta o soluţie de durată, permiţând stabilirea unor obiective pe termen lung. Spre exemplu, au în vizor atingerea pragului de emisii zero nete până în anul 2050, potrivit unor estimări mult mai realiste decât înainte. Până la momentul actual, Danemarca a redus emisiile de carbon cu 35% (nivelul de referinţă fiind cel din 1990).

Planul include modul de funcţionare al întregii comunităţi, pornind de la industrii şi tehnologie şi ajungând la acţiunile individuale ale cetăţenilor. De asemenea, fiind o problemă globală, danezii intenţionează să acţioneze şi în afara graniţelor ţării.

Controversele sunt legate de gradul în care o astfel de lege ar trebui sau nu să facă schimbarea climatică (mai exact lipsa eforturilor de a o opri) ilegală. În viitor, evoluţia problemelor de mediu ar putea duce la necesitatea unor măsuri tot mai stricte. De altfel, „există deja o mulţime de legi pe care le-am putea folosi în abordarea crizei climatice, doar că pur şi simplu ignorăm acest lucru”, spune Tessa Khan, avocat al organizaţiei caritabile climatice Urgenda. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici