Spectacolele "James" şi "Dance a playful body", la stagiunea de dans contemporan, la Cluj

Spectacolele "James" de Silvia Călin şi Andreea Duţă şi "Dance a playful body", de Andreea Novac, vor fi jucate, miercuri seară, în cadrul stagiunii de dans contemporan a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, la noul studio al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

48 afișări

Directorul artistic al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, Vava Ştefănescu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că este vorba despre două lucrări foarte puternice, care vor entuziasma publicul.

"«James» este o lucrare mai veche a Silviei Călin şi a Andreei Duţă, care a fost prezentată şi în Polonia şi de mai multe ori în stagiunea Centrului Naţional al Dansului. Este o lucrare cu foarte mult dans şi cu un tip de energie foarte plăcută şi pozitivă", a declarat Vava Ştefănescu.

"James" va fi interpretat de Andreea Duţă, Silvia Călin şi István Téglás, pe un colaj muzical care cuprinde Arto Lindsay, Radiohead, Aqua Basino.

Spectacolul "James" a fost prezentat la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în stagiunea 2008/2009, în Polonia în două festivaluri de dans contemporan.

"A început ca un joc. Trei buni prieteni s-au întâlnit pentru a crea un spectacol de dans. Şi au început să lucreze. Mai întâi, s-au oprit asupra aspectului tehnic – cum să creeze duete, triouri, solouri, fără a da o anumită semnificaţie relaţiei. Cum să pui împreună un băiat şi două fete, fără a crea senzaţia că lucrarea este despre acest băiat care se implică într-o relaţie amoroasă cu cele două fete. Imposibil. A devenit o poveste despre oameni care nu pot exista împreună, care aleg să rămână în singurătăţi mizere, singurătăţi pe care nu şi le-au dorit", spun Silvia Călin şi Andreea Duţă în prezentarea spectacolului.

Vava Ştefănescu a mai declarat că "Dance a playful body" diferă de tot ceea ce a făcut până acum Andreea Novac, fiind o lucrare foarte curajoasă.

"A doua piesă este o piesă nouă, în premieră a Andreei Novac, care îl are ca unic interpret pe István Téglás, care este actor, de fapt, dar, ca şi structură este un dansator de foarte bună calitate. Este un spectacol foarte puternic, care se referă la corp, şi foarte neaşteptat în acelaşi timp şi aş putea să spun că, deşi Andreea nu e la prima lucrare, cu «Dance a playful body» a depăşit nişte limite şi e neaşteptat de ceea ce a făcut ea până acum. E o lucrare foarte curajoasă, care deşi nu este împlinită ca durată, nu are amploare foarte mare, este de o densitate şi o putere foarte mare, curajoasă în orice caz", a mai spus Vava Ştefănescu.

Andreea Novac susţine, în prezentarea spectacolului, că "Dance a playful body" este o piesă experiment atât pentru autorii ei, cât şi pentru public, "un performance ce scapă printre degete, despre care ai senzaţia că poţi spune ceva, că ai prins ideea şi în următoarea fracţiune de secundă se schimbă, devine altceva, ce poate fi doar intuit, dar nu descris".

"István îşi creează şi îşi distruge prezenţa, de la o secundă la alta fără aviz. Nu ţine la aparenţe, nu împlineşte aşteptări, nu se supune convenţiilor. Corpul său creşte primar sau se codifică social, de la o etapă la alta obligând spectactorul să-l însoţească pe întreg parcursul său", mai arată Andreea Novac în prezentarea spectacolului.

Cele două spectacole vor avea loc miercuri, de la ora 20.00, în noua sală studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici