Speech Debelle, câştigătoarea Mercury Prize pe 2009

Cântăreaţa hip-hop Speech Debelle a fost desemnată câştigătoarea prestigiosului trofeu Barclaycard Mercury Prize pentru cel mai bun album al anului trecut, lansat de un artist din Marea Britanie şi Irlanda, marţi, în timpul galei organizate la Grosvenor House Hotel din Londra.

19 afișări
Imaginea articolului Speech Debelle, câştigătoarea Mercury Prize pe 2009

Speech Debelle, câştigătoarea Mercury Prize pe 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Speech Therapy", albumul ei de debut, s-a dovedit a fi un câştigător extrem de popular şi în rândul numeroşilor spectatori prezenţi la acest eveniment. A fost prima victorie a unei cântăreţe care obţine acest trofeu, după victoria din 2002, repurtată de Ms. Dynamite.

Câştigătorul acestui premiu, în valoare de 20.000 de lire sterline (aproximativ 33.000 de dolari), este desemnat de un juriu alcătuit din specialişti din industria muzicală, muzicieni şi jurnalişti de specialitate.

Speech Debelle, în vârstă de 26 de ani, s-a declarat entuziasmată de obţinerea acestui trofeu. Ea a interpretat piesa "The Key", care a fost bine primită de publicul prezent.

Cu o singură excepţie (Glasvegas), toţi ceilalţi 11 nominalizaţi au cântat câte o piesă în cadrul acestei gale, difuzată, marţi, începând cu ora locală 22.00 de postul de televiziune BBC Two.

Albumul câştigător "Speach Therapy", lansat în luna iunie, de casa de discuri Big Dada, nu a intrat încă în Top 40 din Marea Britanie, vânzând doar 3.000 de copii până în prezent, însă specialiştii din industria muzicală se aşteaptă ca vânzările lui să fie puternic impulsionate de primirea acestui premiu.

Printre ceilalţi nominalizaţi din 2009 s-au aflat Kasabian, Bat For Lashes, La Roux, Friendly Fires, Florence and the Machine şi Lisa Hannigan. Cele 12 albume nominalizate au fost selecţionate pe criterii artistice, fără nicio legătură cu vânzările sau cu performanţele live, potrivit organizatorilor.

Nume sonore se regăsesc pe lista câştigătorilor ediţiilor precedente: Primal Scream, Franz Ferdinand, Suede, Pulp, Klaxons şi Elbow.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici