Tactică: Libelulele se prefac moarte pentru a evita avansurile

Pentru a scăpa de atenţiile partenerilor nedoriţi, libelulele recurg la o soluţie extremă: îşi înscenează propria moarte până când pretendentul renunţă.

211 afișări
Imaginea articolului Tactică: Libelulele se prefac moarte pentru a evita avansurile

Tactică: Libelulele se prefac moarte pentru a evita avansurile

Femelele unei specii de libelule foarte răspândite, dragonul alpin (Aeshna juncea), au dezvoltat o tactică extremă pentru a alunga partenerii nedoriţi: ele simulează moartea până când pretendentul renunţă.

Comportamentul neobişnuit al libelulelor femele a fost descoperit în Alpii elveţieni de către biologul Rassim Khelifa de la Universitatea din Zurich.A văzut o libelulă căzând la pământ şi zăcând pe spate, aparent fără viaţă, pentru ca apoi să zboare din nou imediat ce a rămas singură.

Tactica a fost apoi documentată la 27 dintre cele 31 de femele de libelule studiate, iar în 21 de cazuri a funcţionat.

Atunci când îşi depun ouăle, femelele acestei specii sunt vulnerabile, deoarece, spre deosebire de alte libelule, nu se pot baza pe un mascul care să aibă grijă de puii nenăscuţi. Un singur raport este suficient pentru a fertiliza toate ouăle, un al doilea ar risca să le afecteze tractul reproducător. De obicei, viitoarele mame libelule rămân ascunse în vegetaţie.

Falsul deces pare a fi o ultimă soluţie, care se adoptă atunci când numărul de masculi din jur este prea mare pentru a trece neobservate. Este posibil ca femelele libelule să îl fi extins şi în sfera "cuplului", pentru a evita abordările hărţuitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
libelule,
tactică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici