Tălpile roşii ale pantofilor Christian Louboutin au devenit marcă înregistrată

Justiţia americană a decis că renumitele tălpi roşii făcute celebre de Christian Louboutin, creator francez de pantofi cu toc, pot fi înregistrate ca marcă, la finalul unui proces în apel contra casei Yves Saint Laurent.

8359 afișări
Imaginea articolului Tălpile roşii ale pantofilor Christian Louboutin au devenit marcă înregistrată

Christian Louboutin, autorizat să înregistreze ca marcă celebrele tălpi roşii ale pantofilor săi

Christian Louboutin, ai cărui pantofi cu toc sunt extrem de apreciaţi de celebrităţi din lumea întreagă, a dat în judecată casa Yves Saint Laurent pentru "concurenţă neloială" şi "violarea mărcii comerciale", după ce a constatat că YSL comercializa în magazinele sale newyorkeze pantofi cu tălpi roşii, un detaliu care reprezintă în opinia lui "semnătura" casei Louboutin.

În primă instanţă, în august, justiţia a considerat că Louboutin, cunoscut pe plan mondial pentru tălpile roşii ale pantofilor săi, nu poate să îi împiedice pe designerii de la YSL să îl imite. "Culoarea nu poate fi o marcă înregistrată în industria modei", s-a afirmat în acea decizie.

Hotărârea în apel dată miercuri de un tribunal din New York l-a autorizat în cele din urmă pe Christian Louboutin să înregistreze ca marcă celebrii lui pantofi cu tălpi roşii, "cu excepţia cazului în care restul pantofului este de aceeaşi culoare".

Într-un comunicat de presă difuzat la Paris, Christian Louboutin a vorbit despre "satisfacţia" pe care o resimte în urma acestei hotărâri judecătoreşti.

"Sunt deosebit de fericit şi de satisfăcut că judecătorii au validat argumentele noastre principale: mai întâi faptul că o culoare poate fi protejată şi să servească drept marcă în industria modei şi apoi faptul că tălpile noastre roşii emblematice reprezintă o marcă valabilă şi opozabilă. Vom continua, în special în virtutea acestei decizii, să luăm toate măsurile necesare pentru protejarea mărcii noastre", precizează acelaşi comunicat.

Grupul PPR, care deţine casa Yves Saint Laurent, a considerat la rândul său că "a câştigat acest proces", întrucât decizia justiţiei americane autorizează casa YSL să comercializeze pantofi cu toc cu tălpi roşii - acelaşi tip de talpă care a antrenat plângerea în justiţie depusă de Louboutin.

"Procesul contra Louboutin viza să împiedice YSL să folosească pantofi roşii monocromi cu tălpi roşii", a subliniat PPR. "Judecătorul a spus astăzi că YSL are dreptul să comercializeze pantofi roşii cu tălpi roşii, iar Louboutin are dreptul, dacă doreşte, să înregistreze marca pentru pantofii cu tălpi roşii, dar în contrast cromatic, întrucât restul pantofului trebuie să fie de o altă culoare", a declarat purtătorul de cuvânt de la PPR.

La începutul lunii februarie, patronul PPR, François-Henri Pinault, a deplâns "acest braţ de fier judiciar", dând asigurări că a încercat, în van, să găsească un aranjament cu Christian Louboutin. "Aveam alte lucruri de făcut decât să ne certăm prin tribunale pentru o culoare", a declarat el.

Zeci de celebrităţi din lumea întreagă cumpără modelele Louboutin, de la Oprah Windrey la Caroline de Monaco şi Jennifer Lopez, care le-a consacrat chiar şi un cântec şi un videoclip, "Louboutins".

Comercializate cu preţuri între 700 şi 1.000 de dolari perechea, aceste modele de pantofi cu toc se vând în aproape 240.000 de exemplare în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici