TIFF 2013: Copie restaurată a filmului "Heaven's Gate" şi documentarul "The Ridge", proiecţii speciale - VIDEO

O versiune restaurată a filmului "Heaven's Gate", documentarul "The Ridge" despre operaţiunea de salvare a unui alpinist în Himalaya, la care a luat parte Horia Colibăşanu, şi un film regizat de Dave Grohl vor avea proiecţii speciale la TIFF, care va avea loc între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

165 afișări
Imaginea articolului TIFF 2013: Copie restaurată a filmului "Heaven's Gate" şi documentarul "The Ridge", proiecţii speciale - VIDEO

TIFF 2013: Copie restaurată a filmului "Heaven's Gate" şi documentarul "The Ridge", proiecţii speciale - VIDEO (Imagine: Facebook)

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania, o versiune restaurată a unuia dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei, "Heaven's Gate", un documentar despre celebra operaţiune de salvare a unui alpinist, în Himalaya, la care a luat parte românul Horia Colibăşanu, "The Ridge", şi "Sound City", filmul regizat de Dave Grohl, solistul Foo Fighters, sunt câteva dintre proiecţiile-eveniment ale celei de-a 12-a ediţii a TIFF.

"Spectatorii TIFF vor avea ocazia să vadă, în premieră, versiunea regizorului Michael Cimino la filmul care i-a ruinat cariera, a dus la dispariţia unui studio şi a căpătat o aură de legendă, «Heaven's Gate». Considerat deopotrivă «catastrofă» şi «capodoperă», filmul a fost lansat în 1980, după o producţie dificilă, presărată cu scandaluri şi cu aşteptări uriaşe din partea unui regizor premiat cu Oscar pentru «Vânătorul de cerbi/ The Deer Hunter»", menţionează sursa citată.

Organizatorii TIFF afirmă că "Heaven's Gate" s-a dovedit "un eşec de box office răsunător", iar "primirea criticilor americani a fost nemiloasă".

"În schimb, Festivalul de la Cannes a inclus filmul în cursa pentru Palme d'Or, anul următor, iar critica europeană l-a văzut ca pe unul dintre cele mai neortodoxe şi provocatoare western-uri. În toamna anului trecut, legendarul «Heaven's Gate» a fost relansat într-o versiune restaurată digital şi re-montată, de 216 minute, «director's cut», la Festivalul de la Veneţia, în prezenţa lui Michael Cimino", se mai arată în comunicat.

"Heaven's Gate" este un western inspirat de războiul din Johnson County, din 1890, când proprietarii pământurilor din Wyoming au ucis imigranţii veniţi să se stabilească acolo. În distribuţie figurează Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert, Jeff Bridges, John Hurt, Sam Waterston, Brad Dourif, Joseph Cotten, Geoffrey Lewis, David Mansfield, Richard Masur, Terry O'Quinn, Mickey Rourke şi Willem Dafoe.

O altă proiecţie specială va fi documentarul "The Ridge", în regia lui Migueltxo Molina şi Pablo Iraburu, o reconstituire a uneia dintre cele mai dificile şi ample operaţiuni de salvare a unui alpinist în Himalaya.

"În 2008, spaniolul Iñaki Ochoa de Olza, unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din lume, a suferit leziuni la 7.400 de metri, pe muntele Annapurna, unul dintre cele mai periculoase vârfuri. Partenerul său de expediţie, Horia Colibăşanu, a cerut ajutorul la bază şi a încercat să-l menţină în viaţă, până la sosirea echipei de salvare. Timp de patru zile, alpinişti experimentaţi din zece ţări, printre care şi Alex Glăvan, au făcut tot ce le-a stat în puteri să-şi ajute camarazii", scrie în comunicat.

Proiecţia specială "The Ridge" va avea loc în prezenţa alpinistului Horia Colibăşanu, invitat special al festivalului.

Organizatorii TIFF menţionează că un eveniment special va fi şi premiera "Sound City", debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana şi solistul Foo Fighters.

"«Sound City» reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California, unde au fost înregistrate câteva dintre marile albume ale muzicii rock, precum «Nevermind» al trupei Nirvana sau «Rumours» al celor de la Fleetwood Mac. Tot aici şi-au finisat şi înregistrat melodiile Metallica, Nine Inch Nails, Guns'N'Roses sau Rage Against the Machine. În urmă cu doi ani, când studioul Sound City s-a închis, Grohl a cumpărat panoul de sunet şi l-a instalat în propriul studio. Tot atunci a apărut şi ideea unui film", se arată în comunicat.

În "Sound City" apar, printre alţii, Paul McCartney, Mick Fleetwood, Tom Petty, Trent Reznor, John Fogerty, Rick Springfield.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 31 mai - 9 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici