Un costum spaţial pentru câini creat de sovietici, estimat la 8.000 de euro, scos la licitaţie. Cum arată costumul făcut în anii '50 - FOTO

Un costum spaţial pentru câini, creat în anii 1950 în fosta Uniune Sovietică, estimat la 8.000 de euro, va fi pus în vânzare într-o licitaţie care va avea loc pe 13 septembrie, la Berlin.

303 afișări
Imaginea articolului Un costum spaţial pentru câini creat de sovietici, estimat la 8.000 de euro, scos la licitaţie. Cum arată costumul făcut în anii '50 - FOTO

Un costum spaţial pentru câini creat de sovietici, estimat la 8.000 de euro, scos la licitaţie. Cum arată costumul făcut în anii '50 - FOTO (Imagine: auctionata.com)

Costumul, însoţit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o ţesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc.

Potrivit presei internaţionale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiţi de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spaţială Koralb-Sputnik 2.

În catalogul casei organizatoare se afirmă: "Costumul spaţial canin poate fi ajustat în funcţie de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului şi al picioarelor, prin câteva sfori. Există şi un inel în partea din faţă, pe care se ataşează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spaţiale şi componente pentru staţiile spaţiale".

Costumul este însoţit de eticheta "T-1, 1 şi I/X-61", fapt care îi determină pe experţi să afirme că a fost utilizat. Un număr foarte mic de câini au supravieţuit în cadrul testelor spaţiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare, informează dailymail.co.uk.

Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitaţiei, în timp ce fosta URSS a folosit câini, întrucât aceştia pot fi dresaţi cu uşurinţă pentru a rămâne nemişcaţi pentru perioade îndelungate.

Câinii au deschis drumul către explorarea spaţială de către oameni, iar o serie de costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale în anii 1950, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansările de nave spaţiale, efectuate la viteze foarte mari.

În anumite teste, câinii erau legaţi în interiorul unor mici capsule care erau lansate până la altitudinea de 80 de kilometri, de la care reveneau pe Terra cu ajutorul unor paraşute.

Laika, celebra căţeluşă sovietică, a devenit primul animal care a ajuns pe orbita Terrei în 1957, însă, din păcate, a murit din cauza stresului şi a supraîncălzirii capsulei în timpul acelei misiuni.

Totuşi, Belka (veveriţă) şi Strelka (săgeată) s-au întors în siguranţă pe Terra în 1960, după ce au petrecut o zi întreagă în spaţiu. Cei doi câini au fost însoţiţi în acea misiune de un iepure, 42 de şoareci, doi şobolani, muşte şi câteva plante. Acestea au fost primele vieţuitoare terestre care au ajuns pe orbită şi s-au întors vii la sol.

Strelka a avut apoi şase pui cu Pushok, unul dintre câinii implicaţi în testele desfăşurate la sol.

Unul dintre puii lor, Pushinka (Pufoasa), a fost oferită fiicei preşedintelui american John F. Kennedy, Caroline, de Nikita Hruşciov.

Ulterior, parcă dorind să reflecte un uşor dezgheţ între cele două super-puteri din timpul Războiului Rece, Pushinka a avut la rândul ei patru pui cu Charlie, unul dintre câinii familiei Kennedy. Preşedintele american de atunci, JFK, obişnuia să glumească adresându-se celor patru pui cu apelativul "pupniks".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici