VIDEO  Un pui de urs s-a drogat cu miere produsă de albine care au luat polenul din rododendron

  • Un pui de urs s-a drogat cu o miere „halucinogenă”, produsă de secole de apicultorii din regiunea Mării Negre şi din Himalaya.
  • Substanţa, cunoscută şi sub numele de miere amară pentru gustul său înţepător, este rezultatul faptului că albinele se hrănesc cu polenul florilor de rododendron.
3018 afișări
Imaginea articolului Un pui de urs s-a drogat cu miere produsă de albine care au luat polenul din rododendron

Captură video NowThis

Ministerul turc al Agriculturii şi Pădurilor a declarat că puiul de urs a fost salvat după ce a fost găsit leşinat în provincia Duzce din nord-vestul ţării, la aproximativ 130 de mile est de Istanbul.

În prezent, puiul este în stare bună, după ce a fost îngrijit de veterinari.

Potrivit The Washington Post, ursoaica pui a mâncat o cantitate excesivă dintr-o delicatesă, un tip de miere specială, care este cultivată de secole de apicultorii din regiunea Mării Negre şi din Himalaya.

Substanţa, cunoscută şi sub numele de miere amară pentru gustul său înţepător, este rezultatul faptului că albinele se hrănesc cu polenul florilor de rododendron. Plantele viu colorate poartă o neurotoxină naturală numită grayanotoxină care, atunci când este consumată, poate induce euforie, halucinaţii şi intoxicaţie, după cum a aflat rapid şi mica ursoaică.

O înregistrare video distribuită de Ministerul Agriculturii şi Pădurilor din Turcia a arătat ursul complet ameţit dupăb consumul de miere „halucinogenă”. În partea din spate a unei camionete, ursoaica pui stătea cu burta în sus şi cu membrele împrăştiate, cu gura uşor deschisă, cu ochii mari, iat timp de câteva secunde s-a zvârcolit ameţită şi confuză.

Clipul a transformat rapid puiul într-o celebritate locală. După ce a solicitat cetăţenilor idei de nume, agenţia guvernamentală a prezentat-o sub numele de Balkiz - care înseamnă „fată de miere” sau „fiică de miere” în limba turcă - împreună cu o fotografie în care ursuleţul, acum treaz, poza în vârful unei crengi cu un pepene pe jumătate mâncat.

Deşi Balkiz este cea mai recentă ursoaică ce a avut de suferit astfel de simptome, nu este nici pe departe prima care face acest lucru. Mii de cazuri de otrăvire au fost raportate în întreaga lume de-a lungul istoriei.

Potrivit cercetărilor efectuate de profesorul de antropologie Vaughn Bryant, de la Texas A&M, una dintre cele mai vechi înregistrări despre mierea cu efecte haluciongene provine de la Xenofon din Atena, care a fost elev al filosofului Socrate. Istoricul grec a scris că o armată greacă a dat peste această substanţă în anul 401 î.Hr. în timp ce trupele se întorceau de la Marea Neagră după o victorie asupra perşilor.

„Au decis să se ospăteze cu miere locală furată din nişte stupi de albine din apropiere. Câteva ore mai târziu, trupele au început să vomite, au avut diaree, au devenit dezorientate şi nu mai puteau sta în picioare; a doua zi, efectele au dispărut şi şi-au continuat drumul spre Grecia”, a povestit Bryant într-un comunicat de presă din 2014.

Alte trupe nu au fost nici pe departe la fel de norocoase. Aproximativ 334 de ani mai târziu, soldaţii romani care erau conduşi de Pompei cel Mare au căzut pe o capcană de miere plantată de armata persană, care „a adunat vase pline cu miere locală şi le-a lăsat pentru ca trupele romane să le găsească”, a spus Bryant. „Au mâncat mierea, au devenit dezorientaţi şi nu au putut lupta. Armata persană s-a întors şi a ucis peste 1.000 de soldaţi romani cu puţine pierderi proprii”.

Secole mai târziu, trupele Uniunii au întâlnit mierea halucinogenă în apropierea Munţilor Apalaşi, în timpul Războiului Civil. La fel ca şi grecii şi romanii înaintea lor, americanii s-au ameţit şi s-au îmbolnăvit, a spus Bryant.

Cu toate acestea, această miere este incredibil de greu de găsit, a relatat The Guardian. Rododendronii care produc neurotoxinele necesare se găsesc în puţine locuri şi sunt cel mai prolifici în regiunile muntoase de la Marea Neagră şi la poalele munţilor Himalaya. Culegătorii trebuie să facă eforturi uriaşe pentru a dobândi substanţa de culoare roşie, urcându-se în copaci înalţi şi stânci şi, adesea, respingând una dintre cele mai mari specii de albine din lume. O jumătate de kilogram de astfel de miere se poate vinde cu aproape 170 de dolari, a declarat Bryant. În Turcia, un kilogram de „bal delicatese” de înaltă calitate se poate vinde cu până la 2.000 de lire, ceea ce o face una dintre cele mai scumpe mieri din lume, notează The Guardian.

Preţul reflectă, de asemenea, valoarea medicinală pe care unii oameni o atribuie mierii cu gust amar. Este adesea prezentată ca un remediu natural pentru afecţiuni precum diabetul, hipertensiunea, tulburările gastrointestinale, artrita şi durerile de gât. Unii o folosesc chiar ca afrodisiac sau ca tratament pentru disfuncţia erectilă, potrivit unui raport din 2018 publicat în revista ştiinţifică RSC Advances.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici