Vaticanul a interzis filmările pentru "Angels & Demons", în bisericile din Roma

Vaticanul a interzis echipei filmului "Angels & Demons", după cartea lui Dan Brown, să filmeze nu doar în Vatican, ci în toate bisericile din Roma, pe motiv că acest lucru este "o ofensă adusă lui Dumnezeu" şi că filmul "aduce prejudicii sentimentelor religioase".

206 afișări
Imaginea articolului Vaticanul a interzis filmările pentru "Angels & Demons", în bisericile din Roma

Vaticanul a interzis filmările pentru "Angels & Demons", în bisericile din Roma (Imagine: Times Online)

Potrivit Times Online, arhiepiscopul Velasio de Paolis, şeful Prefecturii Vaticanului pe Probleme Economice, a spus că autorul "a interpretat greşit evangheliile, pentru a otrăvi credinţa. Ar fi inacceptabil să lăsăm bisericile să devină platou de filmare, astfel încât romanele sale blasfematoare să fie transformate în filme mincinoase în numele banilor".

Părintele Marco Fibbi, purtătorul de cuvânt al diocezei Romei, a spus: "Normal că în general citim scenariul, dar de data aceasta nu a fost nevoie. Numele Dan Brown a fost destul". Vaticanul a condamnat atât romanul "Codul lui Da Vinci", cât şi filmul cu acelaşi titlu, care l-a avut pe Tom Hanks în rol principal - profesorul de la Harvard Robert Langdon.

Hanks joacă un rol princial şi în "Angels & Demons/ Îngeri & Demoni" care, asemeni "Codului lui Da Vinci", este regizat de Ron Howard. Publicat înaintea "Codului lui Da Vinci", filmul are în centrul acţiunii un grup straniu, Iluminati, care încearcă să ia controlul asupra papalităţii.

Scenele-cheie din roman se desfăşoară în Vatican şi în două biserici din Roma, Santa Maria del Popolo şi Santa Maria della Vittoria. În ambele bisericii, cardinali şi preoţi sunt mutilaţi cu simboluri misterioase. Părintele Antonio Truda, parohul Santa Maria del Popolo, a spus că "nici nu intră în discuţie" să permită filmarea unor astfel de scene în biserică. "Este destul de rău că a trebuit să auzim că ghizii le explică scenele acestea turiştilor".

Oficialii Vaticanului au declarat că nu au putut să interzică filmările în afara Catedralei Sfântul Petru, acestea având permisiunea autorităţilor locale.

"Când un film vorbeşte despre sfinţi sau are de-a face cu valorile artistice ale bisericii, permitem filmările fără nicio problemă", a spus părintele Fibbi revistei Sorrisi e Canzoni. "Dar când este vorba de sfidarea normelor tradiţionale, uşile noastre sunt închise".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici