Árkedvezményes bérlakást kérhetnek az önkormányzattól, akik nem tudják az ingatlanhitelüket fizetni

Mától, június 23-ától igényelhetik az ártámogatott bérlakásokat az önkormányzattól mindazok, akiket kilakoltattak a bankkölcsönre vett házukból, mert nem tudták a hitelt törleszteni. Az önkormányzati lakás lakbére nem fogja meghaladni a havi nettó kereset 10 százalékát.

13 afișări
Imaginea articolului Árkedvezményes bérlakást kérhetnek az önkormányzattól, akik nem tudják az ingatlanhitelüket fizetni

Árkedvezményes bérlakást kérhetnek az önkormányzattól, akik nem tudják az ingatlanhitelüket fizetni

A kilakoltatottaknak szánt bérlakásokat péntektől, június 23-ától lehet igényelni a helyi önkormányzatoknál.

Az intézkedést a 2017/143-as törvény szabályozza, amelynek értelmében azok a személyek és családok, amelyeket bírósági végrehajtás során lakoltattak ki a házukból vagy lakásukból, miután nem fizették a jelzáloghitelben foglalt törlesztőrészletet, és anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy piaci áron máshová költözzenek, árkedvezményes bérlakásra jogosultak. A bérlakás legtöbb 100 négyzetméteres lehet.

A jogszabály szerint a lakásokat a helyhatóságok osztják szét a jogosultak között. Az ingatlanoknak a törvény szerint az önkormányzat tulajdonában kell lenniük.

A bérszerződést a polgármester vagy egy általa felhatalmazott személy köti meg a helyi tanács által kijelölt jogosulttal, öt évre, amit jövedelemnyilatkozat alapján lehet hosszabbítani.

A lakás bérleti díja nem haladja meg a család elmúlt 12 hónapra számolt havi átlagjövedelmének 10 százalékát. A valós lakbér összegét az önkormányzat egészíti ki.

A törvényben az is áll, hogy a jogosultak nem adhatják ki albérletbe a lakást, nem adhatják át a lakhatás jogát, és nem változtathatják meg a bérlemény felhasználását, ellenkező esetben felbontják a szerződést, és kifizettetik az esetleg okozott károkat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici