Azt vizsgálja az EB, korlátozta-e Románia az Unió többi tagállamába történő földgázexportot

Formális vizsgálatot indított az Európai Bizottság annak kiderítésére, hogy a romániai gázvezeték-hálózat működtetője, a Transgaz korlátozta-e az Unió többi tagállamába történő földgázexportot.

36 afișări
Imaginea articolului Azt vizsgálja az EB, korlátozta-e Románia az Unió többi tagállamába történő földgázexportot

Azt vizsgálja az EB, korlátozta-e Románia az Unió többi tagállamába történő földgázexportot

Az Európai Bizottság (EB) vizsgálja majd meg, hogy visszaélt-e piacvezetői helyzetéve a Transgaz, és megszegte-e az Európai Unió szabályait – derül ki az EB közleményéből.

„Az Európai Bizottság feltett szándéka, hogy az EU-övezet minden fogyasztója számára lehetővé tegye a biztonságos energiaforrásokhoz való elérhető árú hozzáférést” – nyilatkozta Margrethe Vestager versenypolitikákért felelős európai biztos.

„Ebben az értelemben alapvető fontosságú az egységes, integrált és versenyképes európai energiapiac. Következésképp föltétlenül ki kell derítenünk, visszaélt-e a Transgaz domnináns helyzetével, elszigetelve a romániai gázpiacot, és megakadályozva annak az európai hálózatba való becsatlakozását” – tette hozzá Margrethe Vestager.

Románia az Európai Unió harmadik legnagyobb földgáztermelője (Hollandia és Nagy-Britannia után), és fontos tartalékokkal is rendelkezik, beleértve a Fekete-tengerben nemrég felfedezett új lelőhelyeket. A Transgaz a romániai földgázhálózat egyetlen operátora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici