Bodog: ezen a héten 10 ezer adag MMR-oltás érkezik. Nyomást gyakorolunk a hexavalens oltásokért

Florian Bodog egészségügyi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy a hét folyamán 10 ezer adat mumpsz-, kanyaró- és rózsahimlőellenes oltás (MMR/ROR) érkezik, s további 110 ezer adagot jövő héten küldenek ki a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak.

29 afișări
Imaginea articolului Bodog: ezen a héten 10 ezer adag MMR-oltás érkezik. Nyomást gyakorolunk a hexavalens oltásokért

Bodog: ezen a héten 10 ezer adag MMR-oltás érkezik. Nyomást gyakorolunk a hexavalens oltásokért

Mint részletezte, az első 10 ezer adagot a romániai raktárakból gyűjtötték össze, ezek a héten eljutnak az egészségügyi intézményekbe. Prioritást élveznek azok a megyék, ahol gondok merültek fel, illetve az a tíz megye, ahol jelezték, hogy kimerültek a készletek.

„Meg akarom jegyezni ugyanakkor, hogy vannak olyan megyék, ahol van oltóanyag, de a beoltottak aránya továbbra is alacsony szinten mozog. Megkértem az illetékes államtitkárt, hogy vizsgálja meg a helyzetet, és menjen el személyesen ezekbe a megyékbe, hogy lássa, milyen okok állnak emögött, és próbáljon meg megoldásokokat azonosítani, hogy nőjön a beoltottak aránya” – fejtette ki az egészségügyi tárca vezetője.

Kijelentései olyan összefüggésben hangzottak el, hogy egy 9 éves kislány Temesváron kanyaróban vesztette életét. Bodog azt mondja, hogy bár az orvosok ezt diagnosztizálták, ő még várja a Cantacuzino Intézet vizsgálatainak eredményét.

Az egészségügyi miniszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy az oltások folyamatos biztosítása érdekében foganatosított intézkedések egyike lehet egy biztonsági készlet képezése, ami két versenytárgyalás között elég lenne. Ugyanakkor – tette hozzá – arról már döntés született, hogy a keretszerződést 2–4 évre kötik meg.

A két, négy és tizenegy hónapos korban kötelező, hat összetevőből álló, úgynevezett hexavalens oltások kapcsán azt mondta, nyomást gyakorolnak a beszállítóra, hogy mielőbb szállítsa ki.

„Egy részét már kiszállították, és nyomást gyakorolunk annak érdekében, hogy a következő adag oltást is minél gyorsabban biztosítsák. Az oltásokat nem egyik napról a másikra gyártják le, mivel Romániának nem volt határozott szerződése a hexavalens oltásra, sőt, az év elején semmissé nyilvánították az eljárást, mivel rendellenességek merültek fel. Az oltások kiszállítása nehézkesen működik. Ígéretet kaptam az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatónőjétől, hogy felveszi a kapcsolatot az összes olyan gyógyszergyártóval, amely Romániába oltást szállít, hogy növelje a szállítmányt, és kezelje prioritásként Románia ellátását a szükséges oltóanyagokkal” – közölte Florian Bodog.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici