EJEB: Romániának hat hónapja van a börtönkörülmények rendezését célzó tervek bemutatására

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy a romániai börtönökben uralkodó állapotok ellentmondanak az emberi jogok európai egyezményének, és arra kéri a román államot, hogy hat hónapon belül mutasson be egy pontos menetrendet a jelzett problémák megoldására.

33 afișări
Imaginea articolului EJEB: Romániának hat hónapja van a börtönkörülmények rendezését célzó tervek bemutatására

EJEB: Romániának hat hónapja van a börtönkörülmények rendezését célzó tervek bemutatására

Az EJEB addig elhalasztja a döntést a börtönkörülményeket felrovó ügyekben.

Eddig viszont már született négy ítélet hasonló ügyben, a román államnak pedig 16 000 euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie négy panaszosnak, s állnia kell az 1850 eurós perköltséget is.

A négy elítélt a szamosújvári, a nagyenyedi, a nagyváradi és a craiovai börtönben uralkodó körülményeket kifogásolta. Főként azt rótták fel, túl nagy a zsúfoltság, nincs természetes fény, rövid a napi séta ideje, nincsenek kikapcsolódásra lehetőséget teremtő tevékenységek, nem megfelelő a tisztaság, nincsenek kulturális vagy oktató programok, ami pedig depressziót okoz és megalázza a fogvatartottakat.

A romániai börtönkörülményekről az amerikai külügyminisztérium emberi jogi éves jelentése is azt állapította meg, hogy túl kegyetlenek és nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak.

2016 júliusában a romániai börtönökben 28 278 elítélt töltötte büntetését, holott csak 18 826 rab számára lett volna elég hely.

A tavalyi év első nyolc hónapjában 58 fogvatartott vesztette életét a romániai börtönökben, hárman öngyilkosságot követtek el, a többiek halálát egészégügyi probléma okozta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici