Elégedetlenek a közigazgatásban dolgozókat tömörítő szakszervezetek. Leállítanák a tevékenységet

A közigazgatásban dolgozó szakszervezeteket tömörítő szövetség képviselői szerint csak a helyi választottak és a polgármesterek részesülnek jelentős fizetésemelésben, a közepes rangú hivatalnokok nem, így a következő időszakban előfordulhat, hogy leáll a munka a polgármesteri és adóhivatalokban.

27 afișări
Imaginea articolului Elégedetlenek a közigazgatásban dolgozókat tömörítő szakszervezetek. Leállítanák a tevékenységet

Elégedetlenek a közigazgatásban dolgozókat tömörítő szakszervezetek. Leállítanák a tevékenységet

„Mindig elmulasztották a helyi közigazgatásban dolgozók bértáblájának nyilvánosságra hozatalát. Egyértelmű rosszindulat ez a helyi közigazgatás iránt. Számos telefonhívás érkezett vidékről, az emberektől, akiket képviselünk, hogy tegyünk valamit. Miután találkozunk és egyeztetünk, valószínűleg nagyszabású, országos tiltakozó akciókat indítunk, s a helyi adóhivatalokban dolgozók pedig fontolgatják az adó- és illetékbegyűjtés bojkottját. Nem tettek mást, mint megemelték a saját szenátori, képviselői, polgármesteri és alpolgármesteri fizetéseiket. Amióta előrukkoltak ezzel a törvénnyel, nem tettek mást, mint tönkretették mindazt, ami egységes bérezést jelent. Mi most próbálunk egyeztetni minden szakszervezettel, s az elkövetkező napokban döntünk arról, hogy milyen lépéseket foganatosítunk, és mikor indítjuk el. Korábban levélben fordultunk a munkaügyi minisztériumhoz, s ha nem jön létre a párbeszéd, nem marad más hátra, mint bezárni minden helyi önkormányzatot” – nyilatkozta a MEDIAFAX-nak Pompiliu Buzduga, a közigazgatásban dolgozó szakszervezeteket tömörítő szövetség (FNSA) alelnöke.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által hétfőn nyilvánosságra hozott, a közigazgatásban dolgozók egységes bérezését célzó törvénytervezet értelmében 2022-re a legkisebb polgármesteri fizetés 5800 lej lesz, a legnagyobb pedig 14 065 lej. Az elöljárók bérét jogszabályjavaslat az általuk vezetett település lakosainak száma alapján határozza meg, így Bukarest főpolgármestere 9,7-es szorzót kapott, a 200 ezresnél nagyobb város vezetője 8-as szorzót, 100 ezer lakos felett a szorzó 7-es, 50 ezer felett 6,5-ös, 20 ezer felett 6-os, 10 ezer felett 5,5-ös, 5 ezer felett 5-ös, 3 ezer felett 4,5-ös, s ahol kevesebb mint 3 ezren élnek 4-es. A polgármester fizetését pedig úgy számítják ki, hogy ezzel a szorzóval beszorozzák a mindenkori minimálbért, így például az 1450 lejes minimálbérrel számolva, Bukarest főpolgármesterének a fizetése 9,7x1450, tehát 14 065 lej.

A helyi önkormányzatokban dolgozó vezérigazgatók fizetése a törvénytervezet szerint 7282 és 8072 lej között alakulna, egy főkincstárnok pedig 6844 és 7546 lej között keresnek. Egy város főépítészének 6229 és 6844 lej közötti fizetést állapítottak meg, ami megegyezik egy osztályvezetőével.

Egy archiváló, egy pénztáros vagy egy raktáros fizetése 2022-re elérné a 3750 lejt, egy őr vagy egy portás pedig akkor legtöbb 3550 lejt kereshetne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici