EXKLUZÍV: Burcea, ANAT: az adócsalást ösztönzi az üdülési csekkek pénzre váltása

Az üdülési csekkeket a szakszervezetek nyomására változtatták pénzbeli járandóságra. A pénznek csak igen kis része jut ezután a hazai turisztikai iparba, amivel az adócsalás talál ösztönzésre – mondta el a MEDIAFAX-nak Alin Burcea, a Utazási Irodák Országos Egyesületének (ANAT) elnöke.

30 afișări
Imaginea articolului EXKLUZÍV: Burcea, ANAT: az adócsalást ösztönzi az üdülési csekkek pénzre váltása

EXKLUZÍV: Burcea, ANAT: az adócsalást ösztönzi az üdülési csekkek pénzre váltása

„Nem kaptunk magyarázatot a munkaügyi minisztertől arra nézve, hogy miért helyettesítették az üdülési csekkeket pénzösszegekkel. Itt a szakszervezetekről van szó, illetve az általuk a képviselőkre gyakorolt nyomásról. Az, hogy mi mennyit harcoltunk az üdülési csekkek bevezetéséért, ami értékpapír, nem pedig pénz, azért zavarja a szakszervezeteket, mert így nem tudják az üzelmeiket végezni a pénzzel” – mondta el a MEDIAFAX-nak Alin Burcea, a Utazási Irodák Országos Egyesületének (ANAT) elnöke.

Mint fogalmazott, az állami tulajdonban lévő önálló ügyvitelű vállalatok dolgozói is elégedetlenek, ők ugyanis komoly összegeket kaptak üdülésre, ezeket a pénzeket azonban most évi 300 euróra korlátozzák.

„Másfelől az állami vállalatok többségénél, főleg a jól menőknél, hihetetlen összegeket adtak erre a célra, évi akár 2–3000 eurót. Az üdülési csekkekről szóló törvény azonban ezt az összeget évi 300 euróra korlátozza, ami nyilván nem tetszik nekik. Ez azt jelenti, hogy 2018. december elsejétől, amennyiben életbe lép az egységes bérezési törvény, be fog folyni egy bizonyos összeg a romániai turizmusba, mert lesznek, akik elmennek majd üdülni, de semmiképpen nem akkora összeg, mint amire számítottunk, vagyis 360 millió euró. Ez nagyon jelentős összeg volt, ami egyenesen a romániai turizmusba folyt be, minden üdülőhelyről. Ez egy rossz vicc, hogy valakinek sikerülni fog ellenőrizni, hogy mire költi a pénzét 1,2 millió román állampolgár minden évben. Világos, hogy a dolgok másfelé haladnak. Amikor pénzről van szó, ott megjelenik az adócsalás is” – jelentette ki Alin Burcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici