International Health Forum: az alacsony ár gyógyszerhiányhoz vezet Romániában

A kezelések ára által felvetett problémákat járja körül az április 25-én zajló International Health Forum (Nemzetközi Egészségügyi Fórum), ami a generikus gyógyszereket gyártó ipar legnagyobb éves eseménye.

43 afișări
Imaginea articolului International Health Forum: az alacsony ár gyógyszerhiányhoz vezet Romániában

International Heath Forum: az alacsony ár gyógyszerhiányhoz vezet Romániában

„Az International Health Forum a generikus és biohasonló gyógyszereket gyártó ipar legnagyobb éves eseménye, ami egy asztalhoz ülteti a gyógyszeripari cégek, a politikum képviselőit, az egészségügyi szakembereket, a páciensek szervezeteit, valamint a véleményformálókat, hogy megvitathassák az ágazatban felmerülő problémákat” – áll a Generikus Gyógyszereket Gyártók Egyesületének (APMGR) közleményében.

Az eseményt immár harmadik alkalommal szervezik meg a generikus és biohasonló gyógyszereket gyártó európai vállalatokat tömörítő szervezet, a Medicines for Europe (MfE) támogatásával.

„Az idén a hangsúly az árak megállapítására és szabályozására vonatkozó politikákon lesz, hogy elkerülhetővé válhasson a generikus és biohasonló gyógyszereknek az eltűnése a romániai piacról, és a beteg ne ütközzön akadályokba, amikor a hozzáférhető árú kezelésekről van szó (clawback és árszabályozás). Szó esik az ágazat helyzetéről, a versenyképességről, az európai trendekről és követendő példákról, amelyek a páciensek, a kormány és az iparág hasznára válnak” – mutat rá a közlemény.

Az APMGR szerint a generikus gyógyszereket gyártó iparág a román bruttó hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékát termeli meg, és több mint 8000 munkahelyet biztosít. A gyógyszergyártást Romániában stratégiai ágazatként tartják számon.

„Románia nagyon le van maradva az alternatív generikus és biohasonló gyógyszerek felhasználása terén, pedig ez megkönnyítené a betegek hozzáférést a kezelésekhez, és közpénzeket lehet megtakarítani. A clawback-adó és a legalacsonyabb ár politikájának nem fenntartható kombinációja gyógyszerhiányhoz vezet Romániában, ami árt a kizárólag generikus orvosságokat gyártó helyi iparnak” – vallják a szakmabeliek.

A fórumon a közlemény szerint felszólal majd Sorin Grindeanu kormányfő, Florin Bodog egészségügyi miniszter, Mihai Tudosa, a gazdasági tárca vezetője, Dana Loreta Paun, az államfő egészségügyi tanácsadója, Marian Burcea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Jacek Glinka, a MfE elnöke, Adrian Grecu, a Generikus Gyógyszereket Gyártók Egyesületének elnöke, mint ahogy több honatya, akadémikus, illetve a gyógyszergyártó vállalatok igazgatói is szót kapnak.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici