Ioan Robu érsek: szinte biztos, hogy jövőre Romániába látogat a pápa

Ioan Robu bukaresti római katolikus érsek csütörtökön azt mondta, szinte biztos benne, hogy jövőre romániai látogatást tesz a pápa, ekkor hét görög katolikus mártír püspök boldoggá avatására is sor kerül, akik a kommunizmus idején vesztették életüket.

37 afișări
Imaginea articolului Ioan Robu érsek: szinte biztos, hogy jövőre Romániába látogat a pápa

Ioan Robu érsek: szinte biztos, hogy jövőre Romániába látogat a pápa

Az érseket pénteken, egy kolozsvári sajtótájékoztatón kérdezték arról, lehet-e bármit tudni Ferenc pápa esetleges romániai látogatásáról. Ioan Robu azt mondta, a szentatyát a Katolikus Püspöki Konferencia, az államfői hivatal és az ortodox patriarkátus hívta meg Romániába.

„Különösebb részletekkel nem tudok szolgálni. A szentatyát a Katolikus Püspöki Konferencia, az államfői hivatal hívta meg, és úgy tudjuk, az ortodox patriarkátus is megüzente neki, hogy várja. Egyelőre nem tudjuk, mikor jön, de majdnem biztosak vagyunk benne, hogy jövőre ellátogat hozzánk. Úgy véljük, a szentatya beleegyezik majd abba, hogy romániai látogatásakor elvégezze a görög katolikus püspökök boldoggá avatását is. A boldoggá avatás római előkészítési folyamatának esetleges késlekedéseit meg is lehetne sürgetni, ha Ferenc pápa látogatásának pontos dátuma kiderül” – fogalmazott Robu.

A Kolozsvár-Szamosújvári Görög Katolikus Egyházkerület püspöke, Florentin Crihălmeanu ugyanezen a sajtótájékoztatón azt mondta, a hét püspök boldoggá avatására „mihamarabb” sor kerül.

„Amíg az iratok nem kerülnek a bíborosok asztalára, nem tudunk időpontot mondani. Ott, a Vatikánban épp dolgoznak az ügyön, hét püspökről van szó, nem csak egyről, nagyon összetett a kérdés, mivel még most is jelennek meg bizonyítékok a boldoggá avatás alátámasztására. Amíg ez a rész nem ér a végére, addig nem láthatjuk előre az időpontot. Mind a hét egyszerre lesz” – mondta Florentin Crihălmeanu.

A Katolikus Püspöki Konferencia Kolozsváron zajlik, május 3–5. között, az ország minden római és görög katolikus püspökének, Anton Coşa Chişinău-i római katolikus püspök, illetve Románia és a Moldovai Köztársaság pápai nunciusa, Miguel Maury Buendía érsek.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici