Johannis: nagyon kevesen fejezik be az egyetemet Romániában

Klaus Johannis államfő pénteken, a Bolognai Tanárok Gáláján azt mondta, Romániában „mindenki megy egyetemre”, de az „európai toplistákon sereghajtók vagyunk”, ami az egyetemi képzést befejező fiatalok számát illeti.

26 afișări
Imaginea articolului Johannis: nagyon kevesen fejezik be az egyetemet Romániában

Johannis: nagyon kevesen fejezik be az egyetemet Romániában

„Szívesen, nagyon szívesen emlékszem vissza a gála első kiadására, amelyet Nagyszebenben tartottak, amikor még polgármester voltam, abban az évben, amikor a várost az a megtiszteltetés érte, hogy Európa Kulturális Fővárosa lehetett, ami romániai premiernek számított. Akkor, 2007-ben, mások voltak az idők. Csaknem egymillió egyetemista volt egy nehézkes, túlterhelt rendszerben, krónikus helyhiány és elégtelen oktatói létszám miatt” – mondta el Klaus Johannis államfő.

Johannis arról is beszélt, hogyan változott a felsőoktatási rendszer az elmúlt tíz esztendőben.

„Mindössze tíz év alatt a felsőoktatásban radikálisan megváltozott a helyzet. Ma kevesebb mint 500 000 egyetemi hallgató van az országban. Él az a sztereotípia, hogy nálunk »mindenki egyetemre megy«, holott a valóságban Románia a sereghajtók között van, ami azoknak a fiataloknak az arányát illeti, akik befejezik az egyetemi tanulmányaikat. Ráadásul 15 romániai fiatal egyetemi hallgatóból átlagban egy külföldön tanul, soknak közülük sosem lesz lehetősége, hogy itthon kamatoztassa és gyümölcsöztesse tehetségét és tudását” – tette hozzá az elnök.

Klaus Johannis ugyanakkor azt is elmondta, szerinte Romániában az egyik legkomolyabb válsághelyzetet az okozza, hogy túl kevés fiatal részesül olyan szintű és minőségű képzésben, aminek köszönhetően megállná a helyét „a gyorsan változó világban és gazdaságban”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici