Johannis: Románia a NATO egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában

Klaus Johannis elnök szerdán, a washingtoni Heritage Foundation által szervezett vitafórumon azt mondta, Románia jól végzi a dolgát az Amerikai Egyesült Államok partnereként, hangsúlyozva, a 2017-es költségvetésben a GDP 2 százalékát irányozták elő védelemre.

25 afișări
Imaginea articolului Johannis: Románia a NATO egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában

Johannis: Románia a NATO egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában

A román államfő emlékeztetett: célul tűzte ki, hogy még legalább tíz éven át védelemre szánja a bruttó nemzeti termék (GDP) 2 százalékát.

„Örömömre szolgál, hogy elmondhatom: ez volt az egyik legfontosabb célkitűzésem tisztségem átvételekor. Célunk, hogy még legalább egy évtizedig megtartsuk a legalább 2 százalékot. Ez lehetővé fogja tenni Románia számára, hogy folytassa a legfontosabb beszerzési programokat.

Johannis kijelentette: az elmúlt húsz évben komoly előrelépéseket tett, és „Románia a NATO egyik legmegbízhatóbb szövetségese lett Európában”, és a térség stabilitását biztosítja.

„A két évtized alatt kézzelfogható sikereket és konkrét előrelépéseket értünk el, amelyek segítettek tartalommal megtölteni a stratégiai partnerséget. Románia ma NATO egyik legmegbízhatóbb szövetségese Európában, aktív és elkötelezett partner, amely komoly erőfeszítéseket tesz a stabilitás, a biztonság fenntartásáért a régióban és azon túl” – jelentette ki a román elnök.

Johannis megemlítette a román katonák afganisztáni jelenlétét, illetve szót ejtett a deveselui rakétapajzsnak a terrorizmus elleni harcban játszott szerepéről.

Hangsúlyozta: fontos az Oroszországgal folytatott párbeszéd, de csak úgy, ha Románia hangot ad a Krím-félsziget annektálása és az ukrajnai atrocitások miatti nemtetszésének. Az államfő szerint ugyanakkor a NATO-nak támogatnia kellene Ukrajnát, Grúziát és a Moldovai Köztársaságot, szintén a stabilitás érdekében.

„Keleten Oroszország megpróbál erővel saját befolyási szférát teremteni Grúzia megtámadásával, a Krím-félsziget illegális annektálásával és az erőteljes katonai jelenléttel, a kelet-ukrajnai erőszakos cselekedetekkel, a NATO peremvidékén folytatott katonai manőverekkel, és a Balkántól Nyugat-Európáig tartó negatív befolyásolással” – fogalmazott Johannis, aki szerint a régió biztonságának érdekében a legfontosabb a NATO partnereinek támogatása.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici