Kolozsvárra látogat Alain Delon, életműdíjat kap a 2017-es TIFF-en

Először látogat Romániába Alain Delon francia színész, ő lesz az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége. A fesztivál június 2–11. között zajlik majd Kolozsváron, a színészlegenda életműdíjat vehet át – tájékoztattak a szervezők.

57 afișări
Imaginea articolului Kolozsvárra látogat Alain Delon, életműdíjat kap a 2017-es TIFF-en

Kolozsvárra látogat Alain Delon, életműdíjat kap a 2017-es TIFF-en

Tiszteletére június 9-én a kolozsvári főtéren levetítik majd az Egy zsaru bőréért (Pour la peau d’un flic) című 1981-es thrillert, amelyet Alain Delon rendezett, és a főszerepet is ő játssza benne.

A 81 esztendős Alain Delon idén 60 éve kezdte meg filmes karrierjét. Emlékezetes alakításait az 1960-as Rocco és fivéreiben és Ragyogó napfényben, az 1962-es A napfogyatkozásban, az 1963-as A párducban, az 1964-ben készült Fekete tulipánban és számos egyéb világhírű mozifilmben láthatta a közönség.

1935. november 8-án született. Filmes pályafutását egy 1957-es francia filmben kezdte (Quand la femme s'en mêle, Yves Allégret rendezésében. 1964-ben jelölték először Aranyglóbuszra. A mi történetünk című Bertrand Blier-filmben nyújtott alakításáért 1985-ben César-díjat kapott. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 1995-ben tiszteletbeli Aranymedve-díjjal tüntette ki, 2005-ben pedig Jacques Chirac francia elnök állami kitüntetést adott át neki.

Alain Delon saját luxusparfüm- és kiegészítőmárkával rendelkezik. A popkultúrában mai napig óriási kultusza van – a The Smiths együttes egyik albumborítóján is szerepel, Madonna Beautiful Killer című számát pedig a színész inspirálta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici