Liviu Dragnea a SIE elnökségéről: tárgyalunk Johanisszal, nekünk is van egy-két javaslatunk

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtök este közölte, a parlamenti többség képviselői elmennek a Cotroceni-be, hogy Klaus Johannis államfővel egyeztessenek a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) elnöki tisztségéről. Azt mondja, tesznek egy-két javaslatot.

19 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea a SIE elnökségéről: tárgyalunk Johanisszal, nekünk is van egy-két javaslatunk

Liviu Dragnea a SIE elnökségéről: tárgyalunk Johanisszal, nekünk is van egy-két javaslatunk

„Értékeltük az elnök bölcsességét, aki megértette, hogy előbb egyeztetnie kell a parlamenti többséggel, hogy elkerüljön egy lehetséges patthelyzetet, ami kialakulhatna, ha a parlamenti többség elutasítaná a javaslatát. És persze, ha így történne, Predoiu úr továbbra is a SIE-nél maradna. De úgy értettem, hogy Románia elnöke tárgyalni akar a parlamenti többséggel, és én remélem, hogy találunk egy oylan megoldást, amelyet mindkét fél elfogad” – nyilatkozta Dragnea a România Tv műsorában.

Rámutatott, Johannisnak jogában áll azt jelölni, akit akar, de a parlamentnek is jogában áll azt elfogadni vagy sem.

„Én azonban úgy hiszem, hogy lehet találni egy olyan megoldást, amit mindkét fél elfogad, és továbbra is hiszem, hogy az a szimmetria, ami a két szolgálatot jellemezte korábban, jó és egészséges megoldás volt, és fenn lehet tartani” – fogalmazott a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a Cotroceni-palotában majd azt fogja-e javasolni az államfőnek, hogy a SIE élére a parlamenti többség jelöltjét nevezze ki, Dragnea így válaszolt: „Ha lesz egyeztetés – én is úgy értettem, hogy egyeztetésre fog hívni -, ott fogjuk megtenni a javaslatunkat. Nem a tévében, nem korrekt”.

Amikor pedig arról faggatták, hogy van-e már jelöltje a SIE-elnökségre, azt mondta: „Elképzelhetik, hogy ha egyeztetésre megyünk, van nekünk is egy-két javaslatunk. Nem csak azért megyünk oda, hogy javaslatokat kapjunk”.

Elismerte ugyanakkor, hogy nem Klaus Johannis hibája, hogy késik az új SIE elnök kinevezése.

„El kell ismernem, hogy nem az elnök hibája a késlekedés. A parlament hibája, amelyik késlekedett azzal, hogy betöltetlennek nyilvánítsa a tisztséget. Most azonban betöltetlen” – fejtette ki Liviu Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici