Még hónapokig kórházban maradhat a nyolcéves kisfiú, akit kutyák haraptak össze

Nem nyilatkoztak optimistán az orvosok annak a nyolcéves kisfiúnak a prognózisáról, akit egy aranyosgyéresi cég székházának udvarán mart össze egy falkányi kutya. A gyerek a kolozsvári sürgősségi klinika intenzív osztályán marad még egy vagy két hónapig.

45 afișări
Imaginea articolului Még hónapokig kórházban maradhat a nyolcéves kisfiú, akit kutyák haraptak össze

Még hónapokig kórházban maradhat a nyolcéves kisfiú, akit kutyák haraptak össze

Călin Lazăr, a kolozsvári sürgősségi gyermekkórház orvosigazgatója pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, a gyermeket veszettség és tetanusz ellen is kezelni fogják.

„Amikor behozták, számos kutyaharapás volt csaknem az egész testfelületén, vérzéses és traumás sokk állapotában volt. Egyenesen a műtőbe vitték, ahol ellátták és lezárták a vérző sebeit, vérátömlesztést kapott, a beavatkozás hat órán át tartott. Jelenleg a beteg lélegeztetőgépen van, az intenzív osztályon ápolják, és hamarosan elkezdik a veszettség és tetanusz elleni kezelését is. Megfigyelés alatt tartják, hogy nem áll-e elő nála az úgynevezett rekesz (compartment) szindróma, amely azt jelenti, hogy nagy nyomás alakul ki a vérerekkel ellátott területeken, ami nyomást gyakorol a szövetekre, és azokat egymást követő bemetszésekkel kell felszabadítani a nyomás alól. Még lesz szükség további vérátömlesztésre, antibiotikumokra és beavatkozásokra, a nehéz időszak csak most kezdődik. A prognózis elég visszafogott, még legalább egy vagy két hónapig a kórházban marad, válságos állapotú páciensnek számít” – mondta el Lazăr.

Hozzátette: a gyereknek később pszichológiai tanácsadásra lesz szüksége.

A Kolozs Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ugyanakkor bejelentette: megvizsgálja az incidens körülményeit, illetve a gyermek pszicho-szociális helyzetét, „annak kapcsán, hogy a gyermek törvényes képviselője milyen módon teljesítette szülői kötelességeit”.

A 8 éves kisfiú csütörtök délután bement egy aranyosgyéresi cég székhelynek udvarára, ahol négy kutya támadta meg, amelyek a területet őrizték. Eredetileg az aranyosgyéresi kórházba vitték be, válságos állapotban, onnan küldték tovább a kolozsvári sürgősségi gyermekkórházba, megközelítőleg 30 harapásnyommal a testén és az arcán. A gyereket csütörtökről péntekre virradó éjjel hat órán át operálták.

Călin Lazăr, a kolozsvári sürgősségi gyermekkórház orvosigazgatója úgy nyilatkozott, eddigi pályafutása során még soha nem látott hasonló esetet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici