Munkaügyi miniszter: jól jönne egy kis következetesség a szakszervezetek részéről

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy a közigazgatásban dolgozókat tömörítő szakszervezeteknek következetesebbnek kellene lenniük, hiszen hét évvel ezelőtt vezetőik még helyi autonómiát kértek, éppen az ellenkezőjét annak, amit most.

35 afișări
Imaginea articolului Munkaügyi miniszter: jól jönne egy kis következetesség a szakszervezetek részéről

Munkaügyi miniszter: jól jönne egy kis következetesség a szakszervezetek részéről

„Ami a szakszervezetet illeti, amelyik azt mondja, hogy 100 000 embert visz utcára, és amelyiknek csak 2000 szakszervezeti tagja van, arra akarom felhívni a figyelmet, hogy éppen hét évvel ezelőtt, amikor elfogadták a Boc-kormány egységes bérezési törvényét, az alkotmánybírósághoz fordult, vagy arra kérte az ombudsmant, hogy forduljon a taláros testülethez, éppen amiatt, amit ma bírálnak. Akkor azt kérték, hogy a helyi közigazgatást válasszák le, tartsák tiszteletben a helyi autonómia elvét, beleértve a pénzügyeket is, s akkor most ellenkezőjét mondják. Úgy hiszem, jól jönne egy kis következetesség a részükről” – fogalmazott kedden a munkaügyi tárca vezetője.

Sebastian Oprescu, a köztisztviselőket tömörítő szakszervezeti szövetség (SNFP) elnöke hétfőn bejelentette, hogy a közizgatásban dolgozók szerdától beszüntetik a munkát, amiatt elégedetlenek, hogy az egységes bérezési törvény nem tartalmaz külön bértáblát a köztisztviselőkre.

A szakszervezeti bejelentés értelmében a tiltakozó akcióban több mint 120 ezren vesznek majd részt. Azt mondják, hogy a jövő héten, annak függvényében, hogy milyen formában kerül a jogszabály a döntéshozó képviselőház elé, készek utcára is vonulni.

„A jelenleg vezető politikai erő fittyet hány Románia alkotmányára, kihagyja a bérezési törvényből a helyi közigazgatást, fittyet hány a köztisztviselők jogállását szabályozó törvényre, ami előírja, hogy a fizetések szintjét jogszabályok határozzák meg, nem pedig a helyi vagy a megyei közgyűlés. Ugyan megpróbáltuk korrigálni ezeket a kisiklásokat, a mi üzenetünk az, hogy tiltakozások nélkül nem lehet kijavítani ezt a törvényt. Elégedetlenek vagyunk amiatt, hogy nem dolgoztak ki egy bértáblát a közigazgatásban dolgozó köztisztviselők számára” – jelentette ki Sebastian Oprescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici