Tăriceanu: nem veszek részt a Cotroceni palotabeli ünnepségen, tiltakozásul Johannis szavai ellen

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke hétfőn újra elmondta, hogy nem fog részt venni az új miniszterek hivatali eskütételén a Cotroceni palotában, egyebek közt azért, mert szerinte Johannis többé nem tölti be azt a szerepet, ami az alkotmány garanciáját jelentené.

39 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: nem veszek részt a Cotroceni palotabeli ünnepségen, tiltakozásul Johannis szavai ellen

Tăriceanu: nem veszek részt a Cotroceni palotabeli ünnepségen, tiltakozásul Johannis szavai ellen

Călin Popescu-Tăriceanu sajtóközleményben részletezi, hogy ez a döntés „konkrét tiltakozásomat jelenti a Klaus Johannis úr, Románia elnöke által tett kijelentésekkel szemben, amelyek szerint ő már nem ismeri el az ártatlanság vélelmének elvét minden állampolgár esetében, amit pedig az alkotmány rögzít”.

Mint írja, az államfő szelektíven használja az ártatlanság vélelmének elvét, „attól függően, hogy az alany egyik vagy másik táborhoz tartozik, vagy esetleg a saját személyéről van szó”.

A felsőház elnöke hozzáteszi: egy másik oka annak, hogy nem vesz részt az eskütételen, az, hogy Klaus Johannis többé nem tölti be azt a szerepet, ami az alkotmány garanciáját jelentené.

„Másodsorban szerettem volna nyilvánosan rögzíteni ezzel a gesztussal, hogy Románia elnöke elhagyta az alkotmány garanciájának szerepét, amelyre beiktatásakor felesküdött, ez pedig a parlament, Románia szenátusa, amelynek az elnöke vagyok, és általában minden román állampolgár számára elfogadhatatlan tett. Reményemnek adok hangot, hogy Johannis elnök úr átgondolja álláspontját, és elfogadja, hogy senki nem állhat a törvény fölött, még Románia elnöke sem, még akkor sem, ha ő jelenleg ideiglenesen abszolút mentelmi jogot élvez” – zárja közleményét Călin Popescu-Tăriceanu.

Az új fejlesztési, uniós alapokért felelős és közlekedési miniszterek kinevezése hétfőn megérkezett az államelnöki hivatalba.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége pénteken döntött a Tudose-kormány új minisztereinek a kilétéről: a közlekedési tárcát Răzvan Cuc helyett Felix Stroe, az európai alapokért felelős minisztériumot Rovana Plumbtól Marius Nica veszi át, Paul Stănescu pedig Sevil Shhaideh helyett kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter lesz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici