Comentariu: Greva zburătăcită şi asumarea guvernului Mahatma

Greva generală a pornit-o cam pe trei cărări, din pricină că este "inedită" prin unele părţi, după cum a caracterizat-o unul dintre liderii sindicali, care protestează mutându-se cât e ziua de lungă, cu un pahar de apă în faţă, pe scaunele ca de bar de la măsuţele televiziunilor.

17 afișări
Imaginea articolului Comentariu: Greva zburătăcită şi asumarea guvernului Mahatma

Comentariu: Greva zburătăcită şi asumarea guvernului Mahatma (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Hotărât lucru, când îi spui de la început "generală" şi mai adaugi "pe termen nelimitat" sunt toate şansele să nu iasă din prima, că doar niciodată nu-i uşor la început. Mai ales că "brain"- urile sindicale se acomodează mai dificil cu mişcarea graţioasă şi energică a manetelor, din motiv că în anii din urmă au fost aţipite ca Frumoasa din pădurea adormită şi, când în cele din urmă s-au trezit, în loc să sară sprintene din racla de cleştar, au dat întâi cu capul în capac.

Acum, judecând cu picioarele în apă rece, n-are cum să fie ca atunci când bate IG Mettal pas de gâscă în stradă şi se cutremură Germania. Ai noştri dansează "pinguinul" şi momentul de graţie se întinde câteva ore în Piaţa Victoriei, după care toată lumea se duce să-şi tragă sufletul şi să mediteze intens. Grevă e după posibilităţi şi specific local: sindicalistul băştinaş e om molcom, cocârjat de greutăţile zilnice şi cu gândul la cum o să întindă de banii care oricum se taie, iar şeful de sindicat, pe care nu-l bântuie vreun "violon d'Ingres", îşi vede de afaceri sau cum să-şi păzească spatele, ca să-i fie bine şi atunci când va răsări din nou soarele. În general şi cuminte, cei mai mulţi se gândesc la supravieţuire.

Răstimp, la "ăia răi", unde e grindină cu portocale (taxate invers, că unele sunt achiziţii intacomunitare) s-a trecut la rezistenţa pasivă. Dacă rezistă, dar nu reuşesc, pleacă. Dacă rezistă şi reuşesc, parcă nu prea se ştie dacă rămân. Litania răsună din Modrogan până la Victoria. Curios, s-a intensificat, după ce femeile-alfa liberal-democrate - Anastase, Udrea, etc - au bătut cu pumnul în masă şi au cerut dezbrăcarea de averile făcute pe socoteala bietului stat.

Îi şi văd pe mai-marii guvernului şi PDL-ului, lepădaţi de firfirei şi de alte bunuri pământeşti, şezând pe caldarâmul din faţa Guvernului, înveşmântaţi umil şi murmurând o mantră: "Luaţi-ne Logan-urile, tăiaţi-ne telefoanele, ofiliţi-ne conturile". Din cerul lui, marele apostol al non-violenţei, Mahatma Gandhi se va veseli, iar de pe margine Ponta şi o seamă de curajoşi din PSD şi PNL vor scanda din rărunchi: "Referendum! Referendum!".

Până când se va arăta ce n-o să se întâmple, adică locuitorii ai micuţei patrii a citricelor, trandafirilor şi săgeţilor înclinate la dreapta să fie săraci şi cinstiţi ca Ion Iliescu, guvernul din real life se opinteşte cu asumarea. Care, nu ştiu cum, dar aşa a ieşit din urnă, este fix înaintea unui eveniment de importanţă planetară: Campionatul mondial de fotbal, din Africa de Sud.

Atunci, prin voia poporului profund microbist, se va declanşa adevarata grevă rezistent-pasivă şi non-violentă: cea de sub umbreluţe, cu o halbă aburindă în faţă (la preţuri care sfidează orice austeritate), până târziu în noapte. Terasele şi-au lustruit plasmele şi au pus la bătaie pernuţe comode, ca să te înşurubezi cât mai judicios în scaun. Teii sunt la datorie: au înflorit.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici