FOCUS:Alegătorii din Colegiul 19 îşi aleg deputatul, duminică, dintre Teo Trandafir şi Liliana Mincă

Peste 100.000 de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la urne, pentru alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din Colegiul 19 din Bucureşti, la care candidează Teodora Trandafir (PDL) şi Liliana Mincă (PSD+PC), competiţia electorală, deşi între două femei, nefiind lipsită de lovituri sub centură

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului FOCUS:Alegătorii din Colegiul 19 îşi aleg deputatul, duminică, dintre Teo Trandafir şi Liliana Mincă

FOCUS:Alegătorii din Colegiul 19 îşi aleg deputatul, duminică, dintre Teo Trandafir şi Liliana Mincă

Pe listele electorale permanente sunt înscrişi 104.586 de alegători, care vor vota în 61 de secţii de vot. Colegiul 19 se încadrează între Şoseaua Giurgiului, Şoseaua Olteniţei şi Bulevardul Constantin Brâncoveanu. Pe timpul desfăşurării campaniei electorale şi a alegerilor din Colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor acţionează peste 390 de lucrători din cadrul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, la acest scrutin, Autoritatea Electorală Permanentă va testa un proiect-pilot de informatizare a secţiilor de votare.

Locul de deputat în Colegiul 19 Bucureşti a devenit vacant după demisia din Parlament a Danielei Popa (PC), numită în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Daniela Popa a demisionat din Parlament în 1 februarie.

Pentru locul de deputat rămas vacant au fost programate alegeri în 25 aprilie, campania electorală desfăşurându-se din 10 aprilie şi până sâmbătă, 24 aprilie, la ora 7.00.

În cursa electorală s-au înscris vedeta de televiziune Teo Trandafir, din partea PDL, şi fosta şefă a Loteriei Române Liliana Mincă, din partea Alianţei PSD+PC. PNL nu are candidat, ca urmare a înţelegerii cu social-democraţii, care l-au susţinut pe liberalul Radu Stroe la alegerile parţiale din Colegiul 1.

La Biroul Electoral şi-a depus candidatura şi independentul Remus Cernea, fost candidat la prezidenţialele din 2009 din partea Partidului Verde. Ca şi în cazul scrutinului din Colegiul 1, candidatura acestuia a fost respinsă de Biroul Electoral, întrucât legea electorală prevede că la alegerile parţiale pentru Parlament pot avea candidaţi doar partidele reprezentate în Legislativ. Cernea a contestat decizia şi, deşi demersul său părea sortit eşecului - având în vedere decizia Curţii Constituţionale de la alegerile din Colegiul 1 -, a obţinut un verdict al CC care declară neconstituţionale prevederile din legea electorală pe care s-a bazat hotărârea Biroului Electoral. Succesul lui Remus Cernea va avea însă efecte la viitoare alegeri parţiale, pentru că procesul electoral pentru Colegiul 19 îşi urmează cursul.

Astfel, alegătorii din Colegiul 19 sunt aşteptaţi duminică, la urne, pentru a opta între Liliana Mincă şi Teo Trandafir, candidatele care şi-au clamat eleganţa şi dorinţa de a se "bate" doar în proiecte, nu au avut nicio confruntare directă, dar s-au acuzat, prin comunicate, de atacuri murdare. Potrivit legii, victoria va aparţine candidatului care obţine cele mai multe voturi, indiferent de prezenţa la urne.

Pentru Colegiul 19, considerat un fief al conservatorilor deoarece face parte din Sectorul 4, administrat de Cristian Popescu Piedone, PDL mizează pe candidatul-surpriză Teo Trandafir şi pe asocierea cât mai mică a acesteia cu formaţiunea democrat-liberală şi simbolurile acesteia. Astfel, culoarea adoptată de Trandafir este verdele, iar purtătorul de cuvânt al acesteia este vocea critică internă a PDL, europarlamentarul Cristian Preda. De altfel, campania electorală a candidatei PDL s-a bazat tocmai pe faptul că este o debutantă în politică şi, prin urmare, nepătată de jocurile specifice politicienilor.

De cealaltă parte, Liliana Mincă, fosta şefă a Loteriei, este un personaj politic, iar candidatura ei a fost lansată devreme, la acel moment considerându-se că mandatul este deja adjudecat de PC, care îl are vârf de lance în colegiu pe Piedone. Totuşi, acesta nu a fost în prim-planul campaniei electorale şi, paradoxal, a fost mai vizibil în asociere cu Teo Trandafir, care i-a solicitat o audienţă.

Înainte de declanşarea oficială a campaniei electorale, cele două candidate au anunţat că vor trata cu eleganţă competiţia şi că se vor confrunta pe bază de proiecte. Cu toate acestea, o dezbatere electorală nu a avut loc, deşi Mincă a cerut-o, dar staff-ul PDL a refuzat-o. De altfel, democrat-liberalii, prin comunicate semnate de Cristian Preda, au acuzat-o pe Liliana Mincă de "campanie murdară", oferirea de "mită electorală" alegătorilor, "furtul" culorii Teodorei Trandafir (verde) şi a sloganului acesteia, precum şi că s-ar afla în spatele acţiunii de vandalizare a sediului candidatei democrat-liberale.

Mincă a respins toate acuzaţiile şi a mizat, în campanie, pe ideea că experienţa în politică o recomandă pentru deputăţie. În schimb, Teo Trandafir a fost în premieră în Parlament, fiind prezentă la o conferinţă de presă la care nu era anunţată şi care fusese convocată de un deputat PDL. O altă surpriză în campania ei a fost prezenţa Monei Muscă la o acţiune electorală, prima ieşire publică a acesteia după o lungă perioadă de absenţă.

Teo Trandafir s-a născut în 2 iunie 1968 în Piteşti şi a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia arabă-engleză.

Teo Trandafir a realizat emisiuni la Pro TV, Antena 1 şi Tele 7 Abc. În noiembrie 2007, Teo Trandafir a semnat un contract pe doi ani cu Prima TV, la mai puţin de un an de la intrarea sa în trustul Realitatea - Caţavencu, ca director al Romantica TV, funcţie la care a renunţat în scurt timp, rămânând numai realizator al "Teoviziunii".

Ea a părăsit micul ecran la sfârşitul lui 2008, când a încetat colaborarea sa cu postul Prima TV, după două sezoane ale emisiunii "Teo Live". Prima TV a anunţat, în 10 noiembrie 2008, că emisiunea "Teo Live" nu a răspuns aşteptărilor publicului-ţintă al postului Prima TV.

Totuşi, în 24 septembrie 2009, Teo Trandafir a anunţat că vrea să revină în televiziune cu emisiunea de divertisment "Teo Show", produsă de compania de producţie media Local TV Network. Emisiunea ei este difuzată doar la televiziuni din provincie.

Liliana Mincă s-a născut pe 11 mai 1969 în comuna Săveni din judeţul Botoşani. A absolvit Liceul de Chimie Industrială Nr. 5 - Bucureşti, Facultatea de Management Financiar Contabil a Universităţii "Spiru Haret" şi Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti. Liliana Mincă este doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

Între anii anii 1989 şi 1993, a fost, pe rând, muncitor practicant, dactilograf, tehnician şi referent în Ministerul Industriilor, iar până în 2005 a lucrat la mai multe firme private.

Între 2005 şi 2006 a fost preşedinte cu rang de secretar de stat la Agenţia Naţională de Control al Exporturilor, apoi preşedinte al Consiliului de administraţie la Compania Naţională "Loteria Română". În 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, a fost din nou preşedintele ANCEX.

(Material realizat de Departamentul Politic, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici