FOCUS: "Boogie", de Radu Muntean, un film despre tinereţe şi căsnicie reuşită

Lungmetrajul "Boogie", în regia lui Radu Muntean, după un scenariu de Radu Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, este un film despre "ultima noapte de tinereţe" din viaţa unui bărbat căsătorit şi cu copil, dar şi despre căsnicie, cu toate compromisurile pe care le implică aceasta.

184 afișări
Imaginea articolului FOCUS: "Boogie", de Radu Muntean, un film despre tinereţe şi căsnicie reuşită

"Boogie", de Radu Muntean, un film despre tinereţe şi căsnicie reuşită

"Boogie" vorbeşte, în primul rând, despre criza bărbatului de 30 de ani. Dar filmul reprezintă şi o frescă decentă şi corectă a ceea ce înseamnă căsătoria şi copilul în zilele noastre, dar şi o cronică lucidă a unei nopţi petrecute "cu băieţii", la mare, de 1 mai.

Boogie este porecla din adolescenţă a personajului central, o poreclă care nu i se mai potriveşte acum lui Bogdan Ciocăzanu, interpretat de Dragoş Bucur, un bărbat de vreo 30 de ani, cu soţie (Anamaria Marinca) şi un copil mic (Vlad Muntean).

Plecat la mare de 1 Mai, împreună cu familia, Boogie se întâlneşte întâmplător cu cei mai buni prieteni din liceu - Penescu (Mimi Brănescu) şi Iordache (Adrian Văncică), la data şi locul de care îi leagă cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinereţe.

Bogdan e tentat să retrăiască aventurile din vremurile bune, dar încercarea de a-şi recupera tinereţea preţ de o seară, bifând băutura, jocurile, flirtul şi prostituatele, se transformă într-o deziluzie.

Despre cuplul Bucur - Marinca, soţ şi soţie în film, Muntean a precizat că este "combinaţia cea mai bună" pentru acest film, deşi, iniţial, nu a crezut că îl va alege pe Dragoş Bucur, din nou, ca actor principal într-unul din filmele sale.

Dragoş Bucur este la a treia colaborare cu Muntean, acesta fiind protagonist şi în filmele "Furia" şi "Hârtia va fi albastră".

Conform intuiţiei regizorului, Bucur şi Marinca - Bogdan şi Smaranda - joacă extrem de coerent rolurile în care au fost plasaţi şi se potrivesc extrem de bine pentru a spune povestea despre căsnicia reuşită.

Deşi supuşi unui conflict, care ar putea fi considerat punctul culminant al filmului şi care declanşează criza bărbatului de 30 de ani în varianta Bogdan Ciocăzanu, cei doi reuşesc, după eliberarea de "frustrări" a lui Bogdan, să revină la viaţa lor de zi cu zi, cu compromisuri şi certuri, dar fericită.

Astfel, Bogdan realizează că, după o noapte de abuzuri, excese şi imoralităţi - aşa, ca în tinereţe - viaţa pe care a ales să o trăiască alături de familia sa este cea potrivită pentru el.

Dar nu numai Bogdan trăieşte criza de 30 de ani. Penescu, interpretat de Mimi Brănescu, lucrează "de 10 ani în turism" şi s-a "cam plictisit", după cum mărturiseşte personajul în film.

El ar vrea să îşi schimbe cariera şi încearcă să vorbească cu Bogdan despre asta, dar şi despre familie şi copil. Pe de altă parte, Iordache, interpretat de Adrian Văncică, este plecat în Suedia, la muncă, unde a găsit o femeie care îl ajută cu muncan şi cu casa. Deşi nu o iubeşte, Iordache se gândeşte să se căsătorească cu ea, pentru că e "femeie bună" şi l-a ajutat.

Astfel, criza bărbatului la 30 de ani apare din trei perspective, a trei prieteni din liceu, care par a-şi trăi ultima noapte de tinereţe împreună. Fiecare perspectivă este, până la finalul filmului, influenţată de celelalte două, ceea ce dă unitate şi dinamism lungmetrajului.

Deşi nu este personajul central al filmului, Anamaria Marinca o interpretează pe Smaranda cu veridicitate şi naturaleţe, conferind personajului duritate, dar şi blândeţe şi înţelepciune, atât în relaţia cu copilul, cât şi în cea cu soţul său.

Muntean a spus că "Boogie", comparativ cu celelalte două lungmetraje ale sale, are tenisune, dar este o "tensiune interioară, mai discretă".

Şi, într-adevăr, "Boogie" este un film cu o tensiune intrinsecă atât în privinţa personajelor şi a replicilor pe care acestea le dau, cât şi a firului narativ general.

Totodată, Muntean a subliniat că "noi (echipa, n.r.) facem filme pentru spectatori ca noi", precizând că face filme despre ce vrea el să vadă când merge la cinematograf.

Filmul va mai avea, anul acesta, şi premiera franceză, pelicula fiind achiziţionată, în urma participării la Cannes, de către compania Films Sans Frontières.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici